Někteří majitelé psů své mazlíčky oblékají rádi a často s oblečením svých psů ladí i své doplňky. Na trhu je řada módních psích oblečků od svetříků, přes kostýmky až po kloboučky. Na druhé straně jsou odpůrci nejen těchto výstřelků, kteří razí názor, že oblékat psa je nesmysl a bohatě mu stačí jeho srst.

Je však třeba brát v potaz, že mnozí psi tráví spoustu času v teple domova, a tak u nich nedochází k tak razantní výměně srsti z letní na zimní, proto může snadno dojít k podchlazení. Smysl tak mají funkční obleky, které psy skutečně zahřejí a ochrání před deštěm.

Vánoční cukroví vzhledově dost připomíná to lidské. Liší se na první pohled asi jen strukturou. Složení je ale úplně jiné, vyhovující nárokům na psí zdraví
Vosí hnízda, perníčkoví panáčci či slepované. Psí cukroví se stalo hitem Vánoc

„Vybírejte funkční oblečky, které psa ochrání přesně na těch místech, kde je potřeba. Funkční oblek je šitý tak, že tělo psa pokrývá od krku po kořen ocasu, chrání velké klouby končetin, pánev i bedra. Samozřejmostí by měl být prodyšný materiál s nepromokavou horní vrstvou, který udržuje konstantní teplotu, takže v něm pes nemrzne ani se nepřehřívá,“ radí Jan Moravec ze společnosti PetExpert, která se věnuje osvětě v péči o psy a specializuje se na pojištění domácích mazlíčků.

Oblečky a psí plemena 

V zimním období je vhodné oblékat do skutečně funkčního oblečení malá toy plemena, naháče a krátkosrsté psy, psy s malou vrstvou podkožního tuku, jako jsou například chrti, psy afrických a jižních plemen a psy staré, nemocné nebo v rekonvalescenci a štěňata. Funkční oblečení je třeba také zvážit u kteréhokoli zimomřivějšího psa, což bývají ti, kteří tráví většinu času v teple. Pes je také náchylný na prochladnutí po fyzickém výkonu, při větrném počasí, při pomalé procházce na vodítku v chladných dnech nebo při zastávkách.

Oblečení musí psovi dobře sedět a ochránit ho před mrazem a deštěmOblečení musí psovi dobře sedět a ochránit ho před mrazem a deštěmZdroj: Shutterstock

Naopak u odolných psů geneticky vybavených na zimu může být obleček spíše trápení. Oblékat běžně nepotřebují například malamuti, husky a salašničtí psi. I u těch je třeba ale zvážit konkrétní situaci. „Oblékat pro běžné procházky není nutné chlupaté psy, velká plemena, psy šlechtěné pro zimu a nepříznivé počasí nebo zdravé a aktivní jedince. Záměrně říkám ‚pro běžné procházky‘, protože je potřeba samozřejmě přihlédnout i k dalším okolnostem,“ doplnil Moravec.

Kočkám, které se nemají kam vrátit, mohou teplo poskytnout motory aut, které po jízdě ještě nevychladly
Úkryt pod kapotou. Kočky v zimě hledají teplá místa, může je to stát život

Pro náročný výlet do hor v deštivém a chladném počasí oblečení ocení všichni psi, například závodníci nechávají psům oblečky i během zápřahu, pokud je velký mráz a fouká vítr. U sportujících, pracovních a loveckých psů je vhodné, aby se po zátěži namáhané svalstvo drželo déle v teple.

Nesmí nikde škrtit 

Oblečky pro psy je třeba vybírat podle účelu i velikosti zvířete. Sehnat se dají teplé zimní, ale také lehčí hlavně do deštivého počasí. Obleček musí psovi dobře sedět a nesmí mu bránit v pohybu. Důležité je, aby psa neškrtil a nebránil tak krevnímu oběhu. Ideální je oblečení vyzkoušet přímo v prodejně, případně znát přesné míry psa, zejména obvod hrudníku, krku a délku zad.

Pokud pes není na oblékání zvyklý, může se zprvu bát a ošívat se. Je třeba psa navyknout, nejlépe v tom pomůže odměňování pamlsky.