Oskar má svou tabuli a je hvězdou internetu. Nezamyslický čáp k městysu na jihu Prostějovska neodmyslitelně patří.

"Díky spolupráci s místním podnikatelem jsme umístili nad hnízdo kameru. Přes školní počítač streamujeme přímý přenos z hnízda na youtube. Můžeme tak sledovat čapí život celoročně," informoval ředitel nezamyslické školy Petr Jordán a dodává: "Nejedná se o náš originální nápad. Čapí hnízda jsou sledována celorepublikově. Inspirovali jsme se na internetu."

Čápi v Nezamyslicích online

Zdroj: Youtube

Místní svému čápovi přezdívají Oskar. Se svou družkou pravidelně vyvádějí i mláďata.

"V blízkosti hnízda jsou sloupy elektrického napětí. Vedení obce na ně nechalo instalovat ostny, ale i tak je to pro mláďata nebezpečné. Například loni vinou své neznalosti mláďata uhynula. Snad to bude letos veselejší," doufá Petr Jordán.

Velikonočně vyzdobené nádvoří plumlovského zámku - 2. 4. 2021
Morena i stovky kraslic. Velikonoční plumlovský zámek láká k návštěvě

V Němčicích se čápům daří

Němčický komín hostí čápy každoročně. V ulici Chvátalova na vysokém cihlovém komíně, se čápi vracejí pravidelně. Letos už se také hlava rodiny vrátila a netrpělivě čeká na svou družku. Černobílí ptáci jsou v Němčicích vážení, před více než deseti lety jim ochranáři ve spolupráci s městským úřadem dokonce celé hnízdo upravili tak, aby nedocházelo k ucpání komínu. Čápům se evidentně v novém bydlišti zalíbilo a každoročně vyvádějí okolo dvou až tří mladých.

Velikonoční zábavná stezka na cyklostezce mezi Němčicemi a Nezamyslicemi
Krteček či Rákosníček bavil děti na Němčicku, do doby než zaúřadovali vandalové

V Bohuslavicích se odehrál souboj o hnízdo

Bohuslavický čapí samec se dočkal své družky. Čapí dáma přiletěla do připraveného hnízda v Bohuslavicích na severu Prostějovska poslední středu v březnu, tedy o šest dnů později než její druh. Ten měl v týdnu i konflikt s konkurentem, který se chtěl do připraveného hnízda nastěhovat. Neuspěl, bohuslavický samec nevítaného hosta zapudil.

Bohuslavická čapí rodina už je pospolu. Paní čápová přiletěla za svým druhem večer ve středu 31. března. 1.4. 2021
Čapí samec uhájil domov před sokem a přivítal svou dámu