Hasičtí sportovní veteráni se včera utkali o vítězství v celostátní soutěži v Domažlicích. Bojovali tu i hasiči, kteří už překročili ´šedesátku´.

Třináctý ročník soutěže seniorů Hasičských záchranných sborů v požárním útoku pořádal opět po dvou letech domažlický sbor a zřejmě pověrčivost přinutila zůstat doma některé tradiční účastníky.

„Přihlásit se může kterýkoliv sbor z celé republiky. I když je letos účast slabší, máme tu vedle loňských vítězů z Třebíče a domácího týmu také hasiče z Klatov, Sokolova a Správy železniční dopravní cesty, tedy hasiče Českých drah,“ sdělil ředitel územního odboru HZS Plzeňského kraje v Domažlicích Václav Petržík a dodal, že soutěž je v podstatě neoficiálním setkáním ostřílených profesionálních hasičů. „Zasoutěží si, zavzpomínají a předají si zkušenosti, kterých tu všichni mají opravdu hodně,“ poznamenal Petržík.

Krajský ředitel HZS Plzeňského kraje František Pavlas pak hasičům při slavnostním nástupu před začátkem soutěže popřál: „Ukažte nám, že požární sport se dá dělat v každém věku!“

Živým důkazem jeho slov je Stanislav Chmelík ze sokolovského družstva, který letos oslavil 61. narozeniny a u hasičů pracuje již devětatřicet let.
„Všichni tady jsme bývalí členové soutěžních družstev. Požární sport nás ale stále baví, a tak jsme se před lety pustili do soutěže seniorů. Jezdím každý rok, letos už potřinácté,“ prozradil Chmelík a dodal, že atmosféra na závodech je sice přátelská, ale občas se objeví i zdravá rivalita. „Za ta léta jsme ale hlavně kamarádi a vždycky se rádi vidíme.“

Každý z týmů zaběhl dva požární útoky, přičemž se v úvahu bral lepší čas. „Favoritem jsou určitě Třebíčtí, kteří vloni zvítězili, a řekl bych, že šanci na vítězství mají i domažličtí hasiči,“ tipnul si Václav Petržík.

Třebíčtí si nakonec loňské vítězství v Klatovech zopakovali i v Domažlicích. „S časem 29,32 s byli nejlepším týmem,“ informoval Karel Fliegel z HZS Plzeňské kraje v Domažlicích a dodal, že i druhý pokus zvládli vítězové zaběhnout pod 30 sekund.

Ocenění si stejně jako ostatní zúčastněné týmy převzali v Hasičské zbrojnici města Domažlice po skončení soutěže.

Výsledky:

1. ÚO Třebíč-29,32 s
2. ÚO Domažlice-31,43 s
3. SŽDC HZS JPO Plzeň-32,34 s
4. ÚO Klatovy-43,51 s
5. ÚO Sokolov-62,59 s