Poprvé v Bělské historii se uskuteční ve středu 12. prosince od 16,45 hodin společné zpívání koled na náměstí. Této akce se zúčastní občané v dalších devíti městech Plzeňského kraje a společně se pokusí o zápis do české knihy rekordů.

„Rozhodli jsme se oživit tradici Vánoc. Vždy byla standardní. Začínala slavnostním rozsvícením vánočního stromku a končila novoročním přípitkem na mostě. Letos jsme mezi obojí vložili právě společné zpívání,“ uvedl starosta Bělé Libor Picka.

Zpívat se budou dvě nejznámější koledy Nesem vám noviny a Narodil se Kristus Pán. Spolupořadatelem je Český rozhlas Plzeň, který bude vysílat melodie obou písní.

„Byl bych moc rád ,kdyby přišli i ti, co neumějí zpívat nebo neznají slova. V davu se nějaký ten falešný tón ztratí a text obou písní dostane každý na pamětním listu, který obdrží hned při prezentaci,“ informoval Picka.

Prezentace začíná v půl páté odpoledne a je nutná právě kvůli zjištění počtu účastníků v každém z deseti zpívajících měst.

„V 17,30 hodin začíná generální zkouška. Poté už budeme v přímém přenosu Českého rozhlasu Plzeň a můžeme slyšet zpravodajství z ostatních měst,“ upřesnil starosta.

Jako poděkování je pro všechny zpěváky připravena teplá adventní medovina, čaj a vánočka. Vše se bude řídit a také moderovat z malého pódia na náměstí. Nikdo nemusí mít žádné obavy, vše se dozví.

Společného zpívání se spolu s Bělou zúčastní města Plzeň, Chlumčany, Přeštice, Spálené Poříčí, Sušice, Kasejovice, Hrádek u Rokycan, Stříbro a Blovice.

„Město je velké tím, jak se o něm ví. Proto je naší snahou zviditelňovat se co nejvíc. Jsem na své občany velice hrdý a chci jim poděkovat za masovou účast na našich společných akcích. Jde hlavně o to, aby se sešli, mohli si příjemně popovídat a odpoutat se alespoň na chvilku od každodenních starostí,“ dodal Picka.

Další milá setkání na bělské občany ještě čekají.

V pondělí 17. prosince se mohou pobavit na Vánoční show v místním kulturním domě. Moderovat ji budou Jan Čenský a Petr Salava. Diváky přijde potěšit i Miloš Nesvadba.

Vyvrcholením letošního, bohatého vánočního programu v Bělé je další novinka a tou je koncert Spiritual Kvintetu. Uskuteční se v úterý 18. prosince v bělském kostele Panny Marie Sedmibolestné.

Po takovém předvánočním veselí se pak mohou Bělští v klidu těšit na Ježíška, kapříka se salátem a na harmonické prožití nejkrásnějších svátků v roce.