Svoje kuchařské umění předvedli o víkendu při Dnech japonské kultury v Zoologické zahradě v Plzni děti z Výchovného ústavu v Hostouni a žáci Základní a Odborné školy Horšovský Týn. O jejich suši či omeletu dašimaki tarango byl mezi návštěvníky zoo zájem.
Suši, tradiční japonský pokrm balený do bambusu a vyrobený z ryby, sušené mořské řasy nori a ostrého křenu masabi připravovali pro návštěvníky zahrady Martin Cíl a Martin Žižka.

„Místo syrové ryby jsme použili k přípravě uzeného lososa. Skoro bych řekl, že suši bylo hitem oslav,“ chválil mladé kuchaře učitel odborného výcviku Luděk Šindelář.

Hned vedle u stolu se činili horšovskotýnští školáci Iveta Lukešová, Lucie Kramlová, Lucie Žižková a Jiří Dlouhý. Jejich špagetovému salátu sarada, sladkostem z červených fazolí nebo cukroví k čaji odolal málokdo.

„Těžko říct, o co je největší zájem. Někdo je na sladké, někdo na slané, takže lidi spíše zkoušeli chutě japonské kuchyně,“ popisovala Hana Polanková zájem návštěvníků, kteří si ochutnávkou krátili chvíle čekání na ukázku japonské lukostřelby, tradičního čajového obřadu nebo vystoupení bubeníků ze skupiny Wadaiko. Hned vedle jídelních stolů patřilo prostranství květinám a šikovným rukám dětí z Dětského domova ve Staňkově.

Dny japonské kultury pod zaštitou hejtmana Plzeňského kraje Petra Zimmermana se v zoologické zahradě konaly potřetí. Pokaždé se jich zúčastnily všechny zmíněné školy z Domažlicka.

„Plzeňská zoo a Občanské sdružení Iris nás požádaly o spolupráci před třemi lety. Výrobků dětí si všimli při naší výstavě zaměřené právě na Japonsko,“ vysvětlila Leona Císlerová, ředitelka spolupořádajícího Městského kulturního zařízení Horšovský Týn. To využilo příležitosti a představilo návštěvníkům zoo i některé památky ve městě a expozici věnovanou japonské hraběnce Mitsuko na tamním zámku. O něco podobného se pokusilo i město Poběžovice.