Oznamoval smutnou zprávu, že zemřel pan Václav Přibek ze slavného rodu draženovských chodských praporečníků, jejichž slávu založil již Alois Jirásek ve svých Psohlavcích. To, co znamenají korunovační klenoty pro každého Čecha, to znamená chodský prapor pro každého pravověrného Choda. Pan Václav Přibek tento prapor všech Chodů převzal v ochranu po smrti svého staršího bratra Martina a příkladně se o něj staral do posledních dnů.

Na sklonku minulého roku nechal pokřtít u Dobré vody nový, když původní pietně uložil do skříně ve svém domě. Chodský prapor byl pro něj symbolem vášnivé víry Chodů ve spravedlnost, jejich obětavosti v hájení starých práv, statečnosti v zápasech s mocnou vrchností i odhodlání nevydat svatou půdu svých otců. Staral se o něj a důstojně reprezentoval Chodsko s chodskou stráží při všech významných společenských událostech.

Ilustrační foto.
Sociální služby se představí veřejnosti na velké akci

Měl ho za nositele slávy svých předků. Jeho zásluhou také vznikla kniha Příběh chodského praporu. Za péči a opatrování tohoto historického chodského praporu mu patří obrovské poděkování a úcta a všichni ti, kteří Chodsko milují, si mohou jen přát, aby příslušníci tohoto rodu chodských praporečníků i v příštích generacích o tento mimořádný poklad všech Chodů, symbol chodské hrdosti, dál dobře pečovali a chránili ho i v budoucnosti. To si moc přál. Vždyť ochraňovat něco tak výjimečného není pouze velkou ctí, ale i obrovským závazkem vůči celému Chodsku. Tenhle úkol Václav Přibek naplnil měrou vrchovatou a Chodsko mu za to děkuje.

Miloš Novotný