Nejen zrušení zelené nafty, ale také další změny, které prý mají způsobit snížení konkurenceschopnos­ti českých zemědělců, jsou důvodem protestní akce, která se chystá na zítřek, středu 23. května.

Zemědělci při ní vyjedou se svými stroji mezi 9. a 11. hodinou na silnice regionu.

„Naše heslo je Jednotný trh – jednotné podmínky. Nejsme tak daleko od hranic, za nimi funguje všechno jinak. Naši zemědělci mají nižší dotace a stát je podporuje čím dál méně. Plánované zrušení vratky na část spotřební daně z nafty znamená, že i za stroje, kterými jezdíme pouze po poli, zaplatíme stejně jako ti, co jezdí pouze po silnicích. To je jen jeden kamínek z mozaiky, která přináší další zhoršování podmínek pro zemědělce," říká k důvodu protestu Ludvík Jírovec, ředitel Okresní agrární komory v Domažlicích s tím, že zemědělci by chtěli srovnatelné podmínky s kolegy z EU.

Podle jeho slov vyjedou zítra na silnice našeho regionu nejen stroje drobných soukromých zemědělců, ale i další z velkých podniků.

„Nechceme naštvávat lidi, proto nebude na Domažlicku jedna masivní akce, ale zemědělci vyjedou všude v regionu. Pojedou v běžném provozu, ale budou vyzdobení vlaječkami a letákem, abychom ukázali, že prozatím na sebe chceme upozornit. Zemědělci nemají tolik peněz, aby mohli křižovat okresem. Chceme, aby si lidé u nás uvědomili, že jsme čeští zemědělci a držíme spolu v celé republice," doplňuje Ludvík Jírovec s tím, že do akce se zapojí všichni zemědělci z Domažlicka.

„K akci se přidáváme, ale zatím nevíme, s kolika stroji. V plném proudu jsou senáže, a tak se připojíme s ohledem na počasí a zvládnutí zemědělských prací. Každopádně máme předem určenou trasu," uvedl Josef Jírovec, předseda ZOD Mrákov s tím, že na silnici I/22 vyjedou společně s Milavečskými.

K protestu se připojí i Všezep.

„Vyjedeme na silnice, samozřejmě nám jde o to, aby vše fungovalo jinak," říká Vladimír Koranda, jednatel s. r. o. hospodařící na Všerubsku.

„Určitě se připojíme. Je to špatně, pokud má v unii někdo výrazně lepší podmínky," říká předseda Agrimy Draženov Miloš Hammer.

„Jde nám o to upozornit na neřešené nedostatky, neboť selhala vyjednávání s vládou. Akci koordinuje jak Agrární komora, tak i Zemědělský svaz České republiky. Nezúčastní se jí pouze velké zemědělské podniky, ale i drobní zemědělci, jako je Karel Macán ze Všerub, který vyjede směrem k hranici," podotýká ředitel OAK Domažlice.

Podle jeho slov bude možné potkat zemědělské stroje, případně nákladní auta ve všech místech regionu. Lze očekávat komplikace na silnicích I. tříd, tedy tazích mezi Holýšovem a státní hranicí na silnici I/26, či od Draženova na Klatovy, kudy vede I/22?

„Nemyslím si, že budou na Domažlicku během protestu kritická, ba dokonce uzavřená místa. To není cílem akce," odpověděl Jírovec.