„Chceme upozornit na příliš vysoké ceny energií a na stále se měnící a zvyšující se environmentální požadavky na naše podnikání. Bojujeme tedy za zachování možnosti slušně podnikat v zemědělství a také za stejné podmínky jak pro malé rodinné farmy, tak pro nás právnické osoby střední velikosti. Nejsme žádní agrobaroni,“ řekl za zemědělce Václav Bulín s tím, že vyjížďkou rozhodně nechtějí obtěžovat veřejnost. Jen chtějí upozornit na neblahou situaci v oboru v době, kdy se v Praze setkávají ministři zemědělství zemí Evropské unie.

„Skličují nás hlavně ceny pohonných hmot. Nafta je příliš drahá a to nepočítáme další vstupy, jako náhradní díly na stroje, hnojiva, osiva a další produkty, které ke své činnosti potřebujeme. Z mého pohledu směřuje k problému,“ argumentoval Bulín.

Nehody ve čtvrtek dopoledne v Plzeňském kraji.
Záchranáři zasahovali u série dopravních nehod, hasiči řešili i zatopenou ulici

Václav Bulín Deníku řekl, že je zemědělcům vytýkáno, že se nechovají k přírodě šetrně a na základě toho mají být různě omezováni. „Chceme se chovat zodpovědně, šetrně a udržitelně k přírodě a krajině, ve které hospodaříme. Nebráníme se odborné diskuzi, ale nechceme diktát. Bohužel však víme od našich zástupců v agrární komoře a zemědělském svazu, že s nimi není na ministerské úrovni vůbec jednáno,“ vysvětlil zemědělec.

Radost pěstitelům nedělá ani nové nařízení, které říká, že mají povinnost 5 až 8 procent půdy uvést do klidu. „To se nám zdá v době, kdy je důležitá potravinová soběstačnost, nerozumné. Pozemek stejně musíme zorat, připravit, zasít a zmulčovat. Nemáme z toho ale žádnou produkci,“ popsal Václav Bulín. K protestům se připojili také např. zemědělci z Klatovska.