Staňkov – Již devátým měsícem slouží lékařům a pacientům ze Staňkova i okolí nové zdravotní středisko.

Vytoužená rekonstrukce chátrající budovy trvala více než půl roku a pohltila necelých 30 milionů korun převážně z dotace Evropské unie.

Před přestavbou středisko každoročně spolklo nemalé peníze na nejrůznější nutné opravy a trpělo spoustou neduhů – často nefungovalo topení nebo netekla voda, budova prosakovala, toalety pro pacienty měly nejlepší léta také za sebou.

Nyní má rekonstruované středisko zbrusu nové ordinace, čekárny, výtah a bezbariérový přístup, moderní bezpečnostní systém i kamerou sledovanou kočárkárnu.

Jak se tedy v novém prostředí lékařům a pacientům líbí?

„Pokud mám posuzovat svoji ordinaci, tak se mi líbí moc. Můžu říct, že jsem tu spokojená," uvedla praktická lékařka Marta Cihlářová.

„Myslím, že nové středisko je moc hezké, nevím o ničem, co by se mi nelíbilo. A opravit už opravdu potřebovalo, člověk by se předtím skoro bál, že mu spadne na hlavu," prohlásila obyvatelka Staňkova Jaroslava Klimešová.

Ve zcela nové přístavbě za střediskem se nachází ordinace rehabilitace s vodoléčbou i tělocvičnou.

„Nová přístavba pro rehabilitaci se nám líbí opravdu moc," říká tamní fyzioterapeutka Jarmila Veselá. „Zařídili jsme se tu podle svého a vyhovuje nám to. Problémy nám spíše dělá zdravotní pojišťovna, která neplatí úhradu zdravotní péče. Snažíme se rehabilitaci poctivě provozovat, nechceme odmítat pacienty, ale každý měsíc přicházíme o spoustu peněz," poznamenala.

Ve staňkovském středisku však úplně spokojená není například dětská lékařka Marie Kubátová.

„Bohužel nemohu přestavbu moc chválit," říká doktorka. „Středisko je sice pěkné a nové a vím, že některé ordinace jsou opravdu hezké, ale dětské oddělení se moc nepovedlo," tvrdí.

Největším problémem je podle ní čekárna pro pacienty.

„Ta je opravdu malá. Když vypukne nějaká epidemie a přijde více lidí, tak musejí čekat i na chodbě. A pokud někdo používá přebalovací stoly, tak se kolem nich ani nedá projít. Navíc se čekárna špatně větrá," popisuje Kubátová s tím, že i prostory ordinace jsou poněkud menší a nejsou podle ní řešeny prakticky. „Myslím, že se nás mohli projektanti zeptat, jak bychom to chtěli, určitě bychom neměli nějaké přemrštěné požadavky. Vím ale, že vedení města za to nemůže, to se nám snaží pomáhat a vychází nám vstříc, kde to jen jde," poznamenala.

„Prostory asi jsou o něco užší, ale já bych řekl, že to taková tragédie není," myslí si další návštěvnice, Jiřina Seidlová. „A líbí se mi, že má nyní středisko výtah, to určitě starší lidé oceňují," dodala.