Do tajů zdravého vaření třicítku návštěvníků zasvětila Drahoslava Jandíková. Zdravé dobroty uvařila Andrea Jandíková – obě z Biotety v Horšovském Týně.

„Návštěvníci ochutnali kváskovou vánočku, kváskový závin s mákem a s jablky, ovocný a čokoládový košíček, placky, jednohubky z kváskového chleba s luštěninovou pomazánkou a vynikající hruškový dezert,“ popsala za pořádající Český svaz ochránců přírody Libosváry Katka Groesllová.

Přítomní se postupně seznamovali s potravinami použitými při vaření.

„Pro mnohé se jednalo o suroviny zcela neznámé. Mnozí hosté poprvé viděli bulgur, jáhly, kernoto, miso, umeocet, houbičky Shitake, tempeh, kváskové pečivo, celozrnnou rýži či mořské řasy,“ vyprávěla Groesslová.

„Tím co jíme, několikrát denně přímo ovlivňujeme své zdraví. Přestavte si třeba jen bílou mouku – k snídani rohlík, ke svačině tatranku, k obědu knedlíky nebo těstoviny, odpoledne koláček, večer chleba. Bílá mouka se vyrábí mletím předem obroušeného zrna zbaveného klíčku a obalových částí, tím je mouka ochuzena o značnou část důležitých živin a vlákniny,“ upozornila Jandíková. Konzumace bílé mouky je častou příčinou zácpy, únavy a zahlenění organismu.

Dalším tématem byly mléčné výrobky. „Jejich konzumace zahleňuje organismus a je častou příčinou vyrážek a akné. Pokud lidé s astmatem, alergiemi a stálou rýmou vynechají na čas mléko ze svého jídelníčku, jejich potíže se rychle zmírní,“ uvedla lektorka.

Varovala i před přemírou bílého cukru ve stravě a zdůraznila nezastupitelnost zeleniny pro velký obsah vlákniny, která je potřebná pro správnou funkci střev.

Po chvíli měli hosté možnost ochutnat dobroty z krásně ozdobených talířů. Byla na nich ukázka snídaně složené ze tří druhů kaší z celých zrn – z celozrnné rýže, bulguru a jáhel, ochucené jablečným koncentrátem, rýžovým sladem, ořechovým máslem a skořicí.

K ochutnání byla i zelenina – bílá ředkev, hlávkové zelí a mrkev – připravená na páře, salát z krátkodobě kvašené zeleniny (čínské zelí, mrkev, kedluben) a pickles ze zelí, cibule a červené řepy.