Seniorka Zdeňka Sládková (1931) z Trhanova, která od války pečovala o pomníček pilota USA Virgila Paula Kirkhama v Zadní Hoře, se včera dočkala návštěvy a ocenění od Američanů. K pamětní plaketě ´Péče o válečné hroby´, již získala od Ministerstva obrany ČR u příležitosti 65. výročí osvobození, tak přibyla další.

Původní záměr předpokládal, že paní Sládková obdrží ocenění od organizace Dcery americké revoluce v Plzni, ale s ohledem na její věk a zdravotní stav se Američané rozhodli pro návštěvu přímo u ní doma. Stalo se tak za přítomnosti Ivana Rollingera a Jany Poncarové z Indianhead Club Pilsen a Amara Ibrahima (Stopy války) z Domažlic.

S touto trojicí Zdeňka Sládková očekávala doma ohlášené vzácné hosty. „Ještě večer jsem upekla mřížkový koláč," říkala s očekáváním, neboť netušila, co má návštěva Američanů v úmyslu.

„Hledali jsme váš dům podle čísla, nakonec nám poradili na poště," vysvětlila po přivítání Kateřina Králová, která doprovodila jako tlumočnice majora Johna D. Williamse z ambasády USA v Praze. „Jsem letec, mám válečné zkušenosti, ale nikdy bych si nepomyslel, že se ocitnu až u vás doma. Moc si vašeho činu vážím," uvedl mj. Williams.

To už Ibrahim očekával s jeepem u hlavní silnice druhou ohlášenou návštěvu, a to zástupkyni organizace Dcery americké revoluce. Vůz s Rebeccou Farmer pak dovedl k domku paní Sládkové.

Následovalo nezbytné uvítání a předání kytice. Zdeňka Sládková pak Američanům popisovala událost, k níž došlo 30. dubna 1945 i poslední okamžiky, jež předcházely pádu letadla a smrti Virgila P. Kirkhama v Zadní Hoře. Připojila údaje o tom, jak pečovala nejen o místo jeho skonu, ale také po smrti svého otce o obraz letce a další památné věci z té doby.

„Vítám vás na prvním předání vyznamenání za služby společnosti, kterou zavedla pobočka spolku Dcery americké revoluce Modrý Dunaj. Předávám vám vyznamenání jako projev uznání a ocenění obětavé činnosti a mimořádného úsilí k poctění památky posledního amerického pilota zabitého ve II. světové válce," uvedla mimo jiné Rebecca Farmer, která na setkání vzala i svoji dceru-školačku.

„Z Bílého domu vám přináším portrét prezidenta Baracka Obamy s věnováním a jeho podpisem," překvapil posléze seniorku mjr. Williams.

Paní Sládková, která desítky let totality pečovala o pomníček letce-hrdiny, se tak 22. června dočkala dvojího ocenění. Mimo zarámovaných uznání získala i odznáčky – první s emblémem DAR, druhý s vlajkami ČR a USA.

„Moc si toho vážím a nečekala jsem to, jsem nadšená. Musím pro obraz pana prezidenta najít pěkné místo v obýváku," uvedla Deníku na otázku po pocitech z vyznamenání Sládková.