Značné prostředky ušetří z obecní kasy Meclov. Nestává se příliš často, aby nějakou investici pokryla zcela dotace, přesto se to v obci na Horšovskotýnsku podařilo.

„Projekt na zateplení mateřinky, která se stavěla před více než 50 lety v akci Z. Netěsnící stará okna včetně francouzských, skrz které se chodilo na zahradu, a také dveře – to byl letitý problém. Projekt na zateplení máme hotový už asi 6 let," říká starosta Meclova Zdeněk Martínek.

„Jsme moc rádi, že na zateplení budovy mateřské školy obdržíme dotaci, která pokryje 100 % uznatelných nákladů. Spolupracujeme s projektovým manažerem panem Fedorovem z Regionální rozvojové agentury Šumava, jenž nám dokázal sehnat tuto dotaci. Je to vynikající, protože rozpočet činí milion a dvě stě tisíc korun. Samozřejmě musíme počítat s dalšími náklady, jež si vyžádají práce, které nebyly v projektu, takže je zaplatíme my. Ale to už je pakatel proti tomu, co by nás vše stálo bez dotace," konstatuje.

Budova Mateřské školy Meclov tak v těchto dnech vyhlíží tak trochu jako pes dalmatin – starou fasádu totiž už z velké části pokrývají zateplovací desky s výraznými skvrnami.

Ještě předtím, než se začalo zateplovat, byla zazděna některá ´zbytečná´ okna, zbývající byla vyměněna, samozřejmě došlo i na osazení nových dveří.

„K výměně oken využila firma pana Dolejše, která vyhrála výběrové řízení, vánočních prázdnin. Co během nich nestihla, to dokončovala za provozu tak, aby nebyl ohrožen. Vše má být hotové do konce dubna, pak už bude budova významně energeticky úspornější a my uspoříme na teple," pochvaluje si starosta.

V regionu je řada školských zařízení, která mají nouzi o žáky, některá byla už zavřena. Má smysl budovu meclovské mateřinky takto vylepšovat?

„Rozhodně! Máme o místa ve školce zájem větší, než je její kapacita. Navíc se v budově vaří nejen pro předškoláky, ale i pro školáky a sídlí v ní i družina. Meclov se rozrůstá a děti přibývají," argumentuje starosta Martínek s tím, že nyní ještě musejí dořešit, jakou příjemnou barvu bude zateplená budova mít.