Oprava hlavního vjezdu do Státního hradu a zámku v Horšovském Týně potrvá zřejmě mnohem déle, než se předpokládalo.

„Pochybuji, že získáme dostatek peněz a myslím, že budeme rádi, když budou všechny práce hotovy do konce příštího roku," uvedl kastelán zámku Jan Rosendorfský. Hlavní část příjezdové cesty však již je pokryta novými modřínovými prkny a návštěvníci ji mohou bez obav používat.

Do opravy průjezdu u hlavní brány do zámku se vedení pustilo po skončení loňské sezony. Povrch průjezdu se už nějakou dobu propadal, hůře se na něm pohybovali vozíčkáři, maminky s kočárky a i automobily začínaly dřít podvozkem o nerovný povrch. Vedení zámku se obávalo, že by se průjezd mohl úplně propadnout.

.Rekonstrukci pak začala komplikovat řada zdržení.

„Nejdřív to byl archeologický objev, potom zdržení ze strany archeologické komise, pak další archeologický objev, nutnost změny projektu, a ještě navíc se ve vjezdu objevila dřevomorka," vysvětlil kastelán.

Pod průjezdem v hlavní bráně zámku byla navíc objevena takzvaná vlčí jáma. Šlo o obranný systém hradu - tři metry hlubokou jámu za padacím mostem, kterou útočníci museli při snaze dobýt hrad překonat.

„Jednalo se o stísněnou díru v užším průjezdu a v takovém prostoru by útočník proti obráncům zámku téměř neměl šanci," popsal Rosendorfský.

Vlčí jámu si návštěvníci mohli krátce prohlédnout při vánočních prohlídkách, nikdo další ji však již neuvidí.

„Archeologická komise i přes můj velký odpor rozhodla, že vlčí jáma bude zasypána. To je ohromná škoda, jsme jedni z mála, kteří tuto zajímavost mají," řekl kastelán, který doufal, že by trámy vjezdu mohly být položeny jen volně. Bylo by tak možné je příležitostně sejmout a ukázat návštěvníkům vlčí jámu pod nimi.

Oprava průjezdu včetně vrat či zrestaurování renesanční mříže by mělo vyjít na celkem 1 milion 600 tisíc korun.

Jakmile letos skončí etapa opravy průjezdu, naváže na ni oprava střechy nad ním. ta je totiž rovněž v havarijním stavu, zatéká do ní a její části hrozí zřícením.