Státní hrad a zámek v Horšovském Týně v letošní turistické sezoně vítá návštěvníky v novém hávu. Minulý měsíc byl totiž dokončen dvouletý projekt rekonstrukce hlavního vstupního průjezdu. Díky němu je nyní památka téměř bezbariérová.

„Jsme z toho velmi nadšeni," říká kastelán Jan Rosendorfský. „Bezbariérový přístup pro tělesně postižené je pro mě velmi důležitým cílem. Usilujeme o to, aby se bez problémů dostali alespoň do některých částí zámku."

V roce 2014 bylo rozhodnuto, že se hlavní vstupní průjezd musí opravit. Příčinou opravy byla propadající se podlaha u vstupní brány.

„V první etapě byla podle schváleného projektu stará podlaha sejmuta a archeologickým průzkumem byla potvrzena přítomnost vlčí jámy, obranného prvku hradu z doby renesanční," připomíná správce depozitáře zámku Radim Žáček.

Vlčí jámu si návštěvníci mohli krátce prohlédnout při vánočních prohlídkách, ve druhé etapě, probíhající na jaře 2015, však byla jáma opět zasypána a po celé délce průjezdu byla položena nová dřevěná podlaha.

„Ve třetí etapě na přelomu let 2015 a 2016 byla sejmuta podlaha před vstupní halou a pokladnou. Zde archeologové nalezli velké množství střepů z období 13. až 15. století a také kůlové jamky po původním opevnění," popisuje Žáček.

Poslední etapa, která byla ukončena minulý měsíc, dodala průjezdu celkově nový vzhled a hlavně konečně téměř bezbariérový přístup do objektu zámku.

„Pro vozíčkáře je v průjezdu připraven zvonek, kterým si zavolá pokladní a ta s ním domluví podrobnosti jeho návštěvy. Ovšem prohlídkové trasy bezbariérové nejsou," vysvětluje Žáček. „Je třeba, aby s člověkem na vozíčku přišel i někdo, kdo mu pomůže po schodech do prvního patra. Zámecký okruh pak prochází po rovině, kde se s vozíčkem bez problémů projede. Bezbariérové toalety zatím bohužel také nejsou součástí našeho zámku, ale v letošním roce bychom chtěli dotáhnout do konce projekt právě na takovéto toalety. Měly by být přístupné ze severovýchodního parkánu. Ovšem to je zatím pouze projekt, který čeká na schválení," dodává.

Druhým projektem rekonstrukce vstupní části, který by vedení zámku letos rádo udělalo, je celková oprava vstupního mostu.

„Tam bychom chtěli srovnat terén a udělat nový povrch, aby návštěvníci nemuseli klopýtat přes kameny vystupující z mostní klenby. Ale to až podle nového rozpočtu," poznamenává Žáček s tím, že v letošním roce by v jarních měsících navíc měla proběhnout rekonstrukce střechy a fasády přímo nad vstupním průjezdem.

Příští víkend se zámek zúčastní Mezinárodního dne památek. Při této příležitosti bude pro předem objednané skupiny z Dětských domovů a skupiny seniorů vstup na daný prohlídkový okruh zdarma.

V létě pak zámek nabídne prohlídky s kastelánem po zámeckých knihovnách, výstavu kostýmů z filmů o Karlu IV. a také projekci zahraničních, u nás dosud nepromítaných filmů o tomto panovníkovi.