Pod zadním nádvořím horšovskotýnského hradu a zámku se nachází běžně nepřístupné sklepení. Jeho temné a studené chodby byly při budování hradu v 13. století vytesány přímo do skály.„Tady jsou dosud vidět stopy po kamenickém náčiní," ukazuje kastelán Jan Rosendorfský elektrickou svítilnou. Ve sklepení žádné osvětlení nenajdeme.

„Zavést tady jakékoli elektrické osvětlení by bylo příliš problematické, dostává se sem podzemní voda. Náklady na zavedení bezpečného osvětlení by byly obrovské a kabely s nějakými LED diodami by sklepení ani moc nezkrášlovaly," tvrdí kastelán.

Více než sedm set let staré sklepy byly rozšířeny v 17. století a dnes najdeme pod hradem bludiště přibližně dvou set metrů chodeb.

Ve středověku sloužily pro uchovávání potravin a dodnes zde zůstaly tvz. kantýře (či kantnýře) stojany pod dřevěné sudy. Sklepení má odtokovou štolu, která odvádí podzemní vodu do zámeckého parku. Výklenky zdobí novodobé keramické nádoby a hrnce, ze stropů a kleneb chodeb visí bílé krápníky, nad sklepením totiž kdysi bývala vápenice.

Architektonicky zajímavé sklepy horšovskotýnského hradu a zámku již dvakrát využili i filmaři. V roce 1992 se zde natáčel německý historický film Král posledních dnů a následně česká pohádka Nesmrtelná teta.

„Po českých filmařích tady zůstaly ještě kovové mříže, za kterými byl vězněný Matěj z Nesmrtelné tety," říká kastelán a ukazuje rezavé dveře do bývalé filmové šatlavy.

Po většinu roku jsou sklepy pro veřejnost uzavřeny a neozývá se v nich nic než neustálé kapání vody.

„Je tady voda, tma, jsou tu snížené profily. Může to tady být nebezpečné a nedovedu si představit, že bychom zde návštěvníky běžně prováděli," říká Rosendorfský, který sám do sklepů zavítá málokdy. „Před pár lety jsme si s kolegou dali práci a celé sklepení plné nánosů špíny jsme vymyli 'vapkou'. Trvalo nám to několik dní," vzpomíná kastelán.

Jednou za čas se však sklepení veřejnosti přeci jen otevírá když vedení zámku výjimečně uspořádá speciální noční prohlídky se svíčkami. „Má to pak moc pěknou atmosféru, když tudy prochází lidé a osvětlují sklepení světlem svíček. Samozřejmě se pokaždé najde někdo, kdo to kazí tím, že si přinese baterku. Tomu pak ostatní vždycky domluví, aby ji zhasl," poznamenal kastelán.

Kde jsme již byli

Kout na Šumavě:Historické sklepení (Dom. deník 15. 11.)

Horšovský Týn:Okresní archiv (Dom. deník 22. 11. 2012)

Domažlice:Čistírna odpadních vod (Dom. deník 29. 11. 2012)

Čerchov:Vojenská věž na Čerchově (Dom. deník 6. 12. 2012)

Domažlice:Operační sály nemocnice (Dom. deník 13. 12.)

Domažlice:Depozitář Muzea Chodska (Dom. deník 20. 12.)

Poběžovice:Zámek v Poběžovicích (Dom. deník 27. 12.)