Sběr ovoce je v plném proudu. Zatímco švestek se letos urodilo mnoho, s jablky je to už horší.

Domažličtí zahrádkáři o uplynulém víkendu začali letos poprvé moštovat. Byli však nemile překvapeni. „Nepřišel vůbec nikdo, což se v uplynulých letech ještě nestalo. Jablka se letos neurodila,“ říká Pavel Zelenka.

Zatímco jabloně byly letos na plody skoupé, hrušky a švestky daly přímo nevídanou úrodu. Mnoho pěstitelů se rozhodlo neobvyklou úrodu švestek a hrušek zkapalnit. „Dlouho nepamatuji takovou úrodu. Byly doby, kdy byly stromy napadeny šárkou a švestky vzácností. Spoustu jsme jich už rozdali, zamrazili, zavařili a snědli, co se dalo. Zbytek naložím a nechám vypálit slivovičku,“ vysvětluje Karel Poljak z Domažlic.

Jak si doma založit kvalitní kvas, nám prozradil Vladimír Císler, destilatér z pálenice ve Starém Klíčově.

„Základem je nasbírat do soudku pěkné švestky bez hniloby. Pomačkat a rozšťouchat tak, aby pustily šťávu a snadněji kvasily. Soudek by měl být plný tak z osmdesáti procent, protože ovoce kvašením nabude. Soudek musí být důkladně zavřený, aby tam nemohly mušky octomilky, které dokáží kvas zničit,“ radí Císler a pokračuje: „Soudek je nejlepší postavit na dřevěný rošt nebo polystyren, do stálé teploty 10 až 15 stupňů Celsia. Ovoce musí kvasit deset až dvanáct týdnů,“ dodává destilatér s tím, že po založení kvasu je dobré zamluvit termín pálení. Na Moravě je zvykem založit kvas, domluvit termín pálení a naplánovat zabijačku.