„Kus tohoto pergamenu, který spíše připomínal nevzhlednou beztvarou hmotu, byl na schránce přilepený. Odvezl jsem proto vše do státního archivu v Horšovském Týně, abychom viděli, zda půjde i něco málo přečíst," řekl regionální historik Zdeněk Procházka, který byl povolán k nálezu základního kamene a v něm vložené schránky.

Konzervátorka Státního okresního archivu Domažlice se sídlem v Horšovském Týně Petra Vránová listinu vyčistila a srovnala.

„Kovové pouzdro bylo bohužel děravé a voda pergamen zcela zničila. Byla to jen jakási houbovitá hmota," popsaly konzervátorky Jana Řičicová a Lucie Šimková. „Možná se na dokumentu podepsala i nějaká plíseň, zápach byl opravdu příšerný," dodaly s tím, že u dokumentu došlo ke zkřehnutí, smrštění, ztmavnutí, zprůhlednění. Pergamen ztratil pevnost, je vysušený a podle konzervátorek zcela nenávratně poškozený. Dokument zůstane v horšovskotýnském archivu a bude uložen do tamního archivního fondu domažlické nemocnice.

Okraje pergamenu se sice částečně dochovaly, středová část s textem byla bohužel zničena a jediná čitelná slova jsou „Jeho cís…(ařské) a královské veličenstvo."

„Pokud by se byla listina dochovala, měla by obsahovat jména a podpisy všech, kdo měli s nemocnicí co do činění. To znamená toho, kdo nemocnici založil, a členů tehdejší městské rady. Do schránek se dávaly i mince a noviny," dodal Procházka.

Zničenou pamětní listinu podle domažlické kroniky napsal úředník a velký domažlický patriot Arnošt Jícha, který se v roce 1866 stal tajemníkem města.