Devět dní volna začíná právě dnes školákům na Domažlicku. Víkend a jarní prázdniny mohou strávit i aktivně.
„Na pár dní pojedu k babičce na Šumavu a pak bych chtěl jít do bazénu. Také mám od kamaráda slíbenou novou počítačovou hru, tak ji vyzkouším,“ plánuje šesťák Jirka Kalenský.

Bazén i 'zimák'
Pro své plány může využít například domažlický plavecký bazén.
„Pro jarní prázdniny máme nasazenu mimořádnou otevírací dobu. Od pondělí do pátku mohou návštěvníci přijít nonstop od 9 do 21 hodin. Po celou tuto dobu bude otevřen i dětský bazén s mnoha vodními atrakcemi pro děti,“ uvedl ředitel domažlického plaveckého bazénu Jiří Houška.
Mimořádnou akci pro školáky připravil i zimní stadion. „Každý všední den bude  dopoledne i odpoledne připraveno mimořádné volné bruslení pro děti za jednotné vstupné pro jednotlivce za 50 korun. Děti tak za tuto cenu mohou bruslit až tři hodiny,“ říká jednatel domažlické Správy sportovních zařízení Rostislav Hlaváč.

Filmový festival

V Horšovském Týně připravili pro všechny děti na jarní prázdniny Dětský filmový festival. V pondělí bude tamní kino promítat pásmo televizních večerníčků pro nejmenší, v úterý animovaný film Ledadla 2 ve 3D, ve středu budou na programu Šmoulové 2 a ve čtvrtek pak dobrodružná pohádka Království lesních strážců. Představení začínají vždy od 16 hodin a pro každého dětského návštěvníka je připraveno překvapení.

Výlet za zvířaty

Téměř jarní počasí může lákat k výletům. Tipem na jeden z nich může být návštěva plzeňské Zoologické a botanické zahrady. „Otevřeno máme každý den od 9 00 do 17 00 hodin,“ říká mluvčí ZOO Martin Vobruba.

Kromě medvědů, kteří jsou od zimy 1999 zvyklí na zimní spánek, jsou ke spatření prakticky všechna zvířata.
„Řada z nich i díky aktuálnímu počasí ve venkovních výbězích. Jen samička indického nosorožce Manjula se svou malou dcerkou, narozenou 2. února, je zatím vidět jen virtuálně,“ shrnuje Martin Vobruba.

V chladnější části roku jsou aktivnější vlci, zubři, pižmoni, tygři ussurijští, ale také plameňáci, kterým nevadí pobyt ve venkovní expozici.
„Zoo má nyní řadu přístupných vytápěných pavilonů a průhledy do mnoha dalších objektů. Expozicemi, které odlišují plzeňskou zoo od ostatních, jsou například Svět v podzemí, Česká řeka, Statek Lüftnerka nebo Asijská zahrada,“ připomíná Vobruba a doplňuje: „Ven mohou na chvilku vyrazit třeba i šimpanzi, v čele se samcem Baskem a jeho desetiletou dcerkou Bamiou.“

Nejpopulárnějšími obyvately zahrady jsou mláďata. „Z poslední doby můžeme zmínit psy dingo australské, chované po 43 letech nebo malou africkou antilopu nyalu nížinnou, která přišla na svět v prosinci,“ doporučuje mluvčí plzeňské zoologické zahrady.

Pionýři mají ZOH

Sedmidenní Zimní tábor připravila pionýrská skupina Jitřenka Kdyně. „V neděli vyrážíme na základnu do Zelené Lhoty. Tématem tábora budou olympijské hry. Jednotlivé sporty ale budeme muset přizpůsobit téměř jarnímu počasí,“ uvedla vedoucí skupiny Ivanka Mochurová.
Děti si také na pionýrské základně budou připravovat výrobky na chystanou velikonoční výstavu.

Další tipy

Ve středu 19. února pořádá Dům dětí a mládeže Domino výtvarnou dílnu. Připravena je ve spolupráci s Galerií bratří Špillarů. V hlavní roli bude 3D figurka draka. Začátek je v 9.00 hodin v Dominu, pak přesun do galerie.

☞ Na čtvrtek 20. února naplánovalo Domino zájezd do Divadla Alfa v Plzni na představení Ptej se PROČ? aneb Svět podle Křečka. Bus odjíždí v 7.30 hodin z nádraží v Poděbradově ulici.

☞ Děti ze Kdyně a okolí mohou vyrazit do Centra vodní zábavy.
Po dobu jarních prázdnin bude bazén otevřen již od 10.00 hodin. Otevřen je do 21.30 hodin.

☞ Domažlické kino Čakan promítá v sobotu 15. února od 17.00 hodin film Ledové království ve 3D. V neděli 16. února od 14.00 hodin je na programu film Croodsovi, rovněž ve 3D.