V září navštívila v Plzni šestá a sedmá třída zážitkovou výstavu 100PY, která na osudech členů jedné rodiny vyprávěla příběh republiky od jejích začátků do současnosti.

V prostorách kulturního domu vystavili žáci školy výtvarné práce, které ke kulatému výročí vznikaly již v průběhu 2. pololetí minulého školního roku.

Čtvrtá B vyrobila kvízy s obrázky československých prezidentů a vyslala je jako pracovní materiály do ostatních tříd. Šestá třída připom-něla nástěnkou významné osobnosti a kulturní tradice naší země.

Ve školní hale se uskutečnila přednáška Libora Marka s názvem 1918 – 2018 aneb 100 let od založení ČSR. Pan Marek dětem přiblížil prvorepublikový život významných i obyčejných lidí.

Chodský hrad
Muzea lákají na zajímavé výstavy

Součástí tohoto pořadu byla výstava dobových artefaktů. K vidění byla např. legionářská uniforma, břidlicová tabulka i reklamní obrázky.

Na zmíněný pořad navázal projektový den 100 let republiky, během kterého přišla řada na samotné děti, aby se k oslavě výročí připojily svojí aktivitou, nápady a prací. Žáci hledali informace o zajímavostech dřívějšího školství, skládali puzzle se státními symboly, zpívali hymnu a tančili polku.

Také poznávali československé i české prezidenty, řešili matematické úlohy s číslem 100 a seznámili se s vynálezy významných českých vědců. V průběhu dne vznikl také panel přání pro republiku.

Ilustrační foto.
Neoprávněně si přisvojil dva tisíce eur. Prohrál je

Devátá třída se zúčastnila besedy s pamětnicí Vlastou Prokopovou, která všechny udivila svou výbornou pamětí a zaujala poutavým vyprávěním o svém životěv kulisách historických období naší země.

Světlana Göttingerová