Milada Hynková dnes slaví 75 narozeniny. Tato jedinečná výtvarnice se ve Kdyni těší velké úctě, a zajisté právem, protože právě jí se podařilo zachránit unikátní kdyňský Aradekor.

Aradekor je moderní textilní technika vytvořená v závodě Elitex ve Kdyni na principu netkané textilie Arachné. Vynálezcem byl František Šlegl, zaměstnanec strojíren, který v roce 1967 získal patent na výrobu netkaných textilií. Později začal pracovat s Miladou Hynkovou. Ateliér textilní techniky Aradekoru přežil dodnes právě díky Miladě Hynkové, která po rozpadu Elitexu dokázala zachránit a přestěhovat stroj Arachné, na němž je možné tapiserie vyrábět, do svého domu.

„Stroj je veliký a potřebuje prostor, proto jsem musela koupit ve Kdyni dům. Ten se mi za pomoci města podařilo najít, ale musela jsem ho nejdříve zrekonstruovat,“ vzpomněla Milada Hynková.

Kdyně opět stala centrem Aradekoru, kam se sjíždějí umělci z Česka i zahraničí. Hynková se kromě Aradekoru se věnovala ještě textilní koláži a loutkám. Pořádala mezinárodní sympozia Aradekoru a kolem 20 samostatných výstav v Česku. Vystavovala také v SRN, USA a Švýcarsku. Václav Sika z domažlické Galerie bratří Špillarů o výtvarnici řekl:

„Milada Hynková si jako textilní výtvarnice vytvořila vlastní, nezaměnitelný rukopis. Její umělecký a vkusný úhel pohledu na svět je plný nápadů a divákovi zprostředkuje zajímavé zážitky. Její Aradekory se vyznačují promyšlenou kompoziční stavbou a hlavně jednoduchostí. Technologii Aradekoru ovládá bravurně.“

Není proto divu, že když Kdyni nedávno navštívil prezident Miloš Zeman, věnovalo mu vedení města darem právě obraz vytvořený technikou Aradekor od Milady Hynkové.