Z pouhého půl kilogramu hmotnosti dorostl od poloviny prosince na 40 kilogramů živé váhy Vašík. Mláděti divokého prasete, kterého se ujal myslivec Josef Praštil ze Kdyně poté, co ho a jeho sourozence jejich máma opustila, už je zahrada u rodinného domku těsná.

„Hrozně všude reje, zplanýroval by nám celou zahradu. A někde zavřený nemůže zůstat, potřebuje volnost,“ říká adoptivní otec Praštil a pozoruje, jak divočák Vašík dovádí se svým nejlepším kamarádem, bavorským barvářem Maxem.

Hrají jakousi podivnou zvířecí házenou, při které jim coby míč slouží oranžová plastová konev na zalévání. A zatímco Max kropáč pěkně chytá do mordy, Vašík se ukazuje jako výborný nadhazovač, neboť svým protáhlým rypákem dokáže s konví divy.

„Vašíku, jdeme se koupat!“ snaží se zachránce Praštil přerušit divokou hru.

A divočák skutečně zamíří k řeznické lodně, aby se ponořil do vody.

„Vašík pozná, když tu někdo je a předvádí se. Když jsme tu sami, chodí mi u nohy a je často poslušnější než Max,“ říká myslivec, zatímco Vašík se cachtá v lodně, která je mu už těsná.

„Teď po Velikonocích se budeme muset rozloučit. Vašík pocestuje na Poběžovicko do nového domova. Lidé, co si ho vezmou, mají obrovskou zahradu a nějaký ten rýpaneček jim nevadí. Jsem rád, že se ho ujmou, protože mám strach pustit ho jen tak někde do lesa. Sice věřím, že by si hodně rychle zvykl, ale má už trochu potlačený přirozený pud nebojí se člověka ani psa. Na druhé straně bude bydlet na polosamotě, takže když tam po čase přece jen uteče do lesa, bude jeho návrat zpět do přírody přirozený,“ dodává s tím, že občas je docela problém divočáka zvládnout.

Vašík, který měl jako prasečí miminko nejraději piškoty, je nyní ´závislák´ na rohlících. „Dostává třikrát denně vždy po dvou rohlících a k tomu mléko. Má je moc rád, kouše je a hraje si s nimi. Kdybychom mu kupovali nadále piškoty, asi by nás zruinoval,“ směje se pan Praštil s tím, že Vašík si občas najde nějakou žížalu.

K Velikonocům dostal divočák také slepičí vejce.

„Našli jsme hnízdo a nevěděli, zda nejsou ´nasezená´. Prase je všežravec a v přírodě nepohrdne vejci z hnízd, ani mláďaty, nemá zábrany před zajíčky ani srnčaty,“ zakončil Praštil s tím, že až Vašík změní působiště, bude se jemu i psu Maxovi moc stýskat.

Jak vypadal Vašík v prosinci se můžete podívat ZDE