Z evropských metropolí Svejkovská již navštívila Londýn, Vídeň i Řím, vždy však toužila podívat se do romantické Paříže.

„Většina lidí tam jezdí na jaře a v létě, když vše kvete. Ale my jsme se s přítelem rozhodli pro zimní romantiku," vysvětlila.

Výlet měla naplánovaný již dlouho. Poté však v listopadu Paříží otřásly teroristické útoky, při nichž zemřelo 130 lidí.

Plány mladé cestovatelky se nijak nezměnily, překvapila ji však reakce jejího okolí.

„Byla jsem až šokovaná, kolik lidí mi najednou začalo výlet rozmlouvat. Jako by se najednou z Paříže stala válečná zóna a každý, kdo tam chce jet, ztratil rozum. A bylo mi opravdu hodně smutno, když mi pár lidí začalo dokonce říkat, že 'nejlepší je zůstat doma'. Cílem teroristů je šířit strach, a pokud se teď začneme bát navštěvovat různá evropská města, tak mají z poloviny vyhráno," říká Svejkovská.

Největší obavy měla přirozeně rodina.

„Maminka, táta ani babička z toho moc velkou radost nemají. Říkali 'to vážně ještě pořád chceš jet do té Paříže, při tom všem, co se tam děje? Vždyť je to tam samý muslim'. Předpokládali, že výlet zruším. Naštěstí mě podpořil můj dědeček, který je taky hodně zcestovalý. Řekl, že obavami z toho, co by se mi někdy mohlo stát, promarním život a nikdy bych nemohla vystrčit nos ze dveří."

Markéta Svejkovská a její přítel odlétají v sobotu a vrátí se v polovině příštího týdne.

„Neplánujeme žádné zběsilé pobíhání po každé pamětihodnosti a nechceme hodiny čekat ve frontě, abychom mohli vyšplhat na Eiffelovku. Máme v plánu si především užít město jako takové. V klidu se toulat po břehu Seiny, snídat v kavárnách, objevovat zajímavá zákoutí, seznámit se s nějakými lidmi a poznat, jak Pařížané žijí," popsala. „Teroristů se nebojím. Už balím kufry a moc se těším."