Na možné tresty pendlery a organizátora folmavské demonstrace na místě v době konání upozorňovala policie, která na setkání dohlížela. Jejich výše však nebyla v dubnu jasná – záleželo především na tom, zda pendleři porušili i nařízenou karanténu.

Pendleři v posledních dnech dostávají do schránek dopisy od Krajské hygienické stanice Plzeňského kraje. Své názory a listiny s obviněním a výší pokuty pak sdílejí na veřejné facebookové skupině Pendleři bez hranic.

„Tak už mám taky ten jejich 'Liebesbrief', a taky pokuta,“ uvedla ve skupině Monika Kučerová ze Všerub, která za účast na demonstraci dostala od KHS pokutu ve výši tři tisíce korun. Pokuty se ale liší – organizátor Miroslav Huttr z Poběžovic musí uhradit pět tisíc korun.

Slavnostní vysvěcení kaple Panny Marie Ustavičné pomoci u Borovice.
FOTO, VIDEO: Kdysi zdevastovanou kapli znovu vysvětili

Pendleři ve skupině sdílejí rozhořčení i solidaritu. Někteří lidé dokonce v komentářích žádají o zaslání čísla účtu, aby trestaným pendlerům zaslali příspěvek na úhradu.

Obvinění jsou ale na zaslaných příkazech stejná. Uznávají pendlery vinnými ze spáchání přestupku, protože se zúčastnili pokojného protestu, čímž porušili mimořádná opatření ministerstva zdravotnictví z 10. dubna, kdy se do konce nouzového stavu zakazoval volný pohyb osob a nařizovalo se osobám na českém území omezit pohyb na veřejně dostupná místa na dobu nezbytně nutnou, omezit kontakty s jinými osobami, dodržet počet dvou osob a zachovávat odstup od ostatních lidí minimálně dva metry. Povinnost uhradit pokuty vyvolala další rozčílení. Pendlerům tento postup v kontextu dění, které probíhalo v nedalekých plzeňských hobby marketech, přijde neadekvátní a nepřiměřený. „Na Folmavě jsem byl rovněž přítomen a vím, že byla na místě dodržována všechna hygienická pravidla nad rámec v té době požadovaného,“ uvedl jeden z protestujících.

Všem do jednoho ale připadá smutné a zároveň symbolické, že právě KHS rozdává pokuty formou příkazu za to, že se pendleři právem bránili. Obvinění, že právě oni stojí za nepříznivou koronavirovou situací na Domažlicku, považují jednoduše za nepravdivá.

Ilustrační foto.
V dílně na kartáče hořelo, škoda je kolem jednoho a půl milionu