Letošní zima puclické tvrzi přitížila. Už když se začátkem roku v opěrné zdi tvrze objevila výrazná prasklina, začalo si vedení obce dělat starosti o statiku budovy. A velké teplotní výkyvy poslední doby, kdy se střídavě výrazně oteplovalo a zase mrzlo, situaci ještě zhoršily. Z tvrze se začaly odlamovat velké kusy kamení a padat do potoka, nad kterým se stavba z přelomu 14. a 15. století století tyčí.

„Nádvoří jsme museli ohradit páskami," uvedla starostka obce Marie Machová. „Musíme tvrz opravit, a to rychle. Zatím čekáme, až nám statik řekne, jakým způsobem bude třeba zeď zajistit, poté se ještě musejí vyjádřit památkáři a pak bude třeba co nejrychleji vypsat výběrové řízení," dodala starostka s tím, že oprava by mohla z obecní poklady nečekaně ukrojit i půl milionu.

Dominanta obce přitom před pouhými třinácti lety prošla rekonstrukcí za šest milionů. V roce 2000 se do tvrze přestěhoval obecní úřad, knihovna a mateřská škola. Ve tvrzi také vznikly dvě místnosti, kde se Pucličtí scházejí a pořádají různé společenské akce.

„Prasklina se zvětšuje, vidím skrz ni na obchod naproti," ukázala v pátek na nádvoří tvrze Miloslava Mitalová. „Dolů pod zeď se bál jít i ten statik. Řekl, že se vše musí ohradit páskou, ale někdy mi připadá, že se na to jen upozornilo. Lidi vidí pásku zakazující vstup a samozřejmě tam hned lezou, zvědaví, proč tam je," poznamenala.