Jeden milion televizních diváků bude nyní muset každý měsíc sáhnout do kapsy a zaplatit 29 korun za každou televizi v domácnosti, která využívá přístupovou kartu satelitního vysílání. Nejsilnější poskytovatelé vysílání Skylink a CSlink, které mají společného vlastníka, sice od počátku slibovali bezplatnou nabídku služeb, nyní však přišli s nezbytným a údajně nutným poplatkem.

Obzvláště rozezlení jsou například obyvatelé Všerub, Hájku, Brůdku, Nemanic a Chodské Lhoty.
„Když před pěti lety došlo k ukončení pozemního analogového vysílání, neměli jsme  ani v Chodské Lhotě, ani na Šteflích  možnost volby mezi pořízením set-top boxu či satelitu. Kvůli špatnému signálu bylo jediným řešením investovat do satelitního přijímače s kartou," říká rozzlobeně starosta Chodské Lhoty František Jílek a pokračuje: „Teď nám přišly dopisy, že od září máme kromě povinných poplatků za televizi začít platit i za satelitní kartu servisní poplatek 29 korun měsíčně. Přitom nás předtím na všech sezeních  ujišťovali, že přenos signálu bude zadarmo."

Skylink a CSlink se hájí tím, že poskytování příjmu je stále bezplatné a servisní poplatek je určen pouze na související náklady, jako je technické a administrativní zajištění a zákaznický servis.

Podle expertů jde však o klamání nepravdivými údaji o konečné ceně – bezplatné poskytování nesmí obsahovat žádné související poplatky.
„Tenhle nový poplatek činí ročně 348 korun za jedinou televizi," zuří Jílek s fakturou v ruce. „Teď si představte, kolik zaplatí ten, kdo má doma televize tři," dodává.

Servisní poplatky u satelitních televizí Skylink a CSlink nyní prověřuje Český telekomunikační úřad, který podle mluvčího úřadu Františka Maliny denně přijímá stížnosti desítek nespokojených uživatelů, organizací i České obchodní inspekce. Úřad prozkoumá, zda poskytovatelé používáním klamavých obchodních praktik neporušují zákon na ochranu spotřebitele a zákon o elektronických komunikacích.

Společnosti, které byly poskytovateli služeb Skylink a CSlink, před nedávnem koupila lucemburská firma M77 group, čímž ovládla výraznou většinu českého satelitního trhu.