Sisekovi pěstují červené hrozny už 15 let a není to prý žádná věda.
„Je to jednoduché, odnož zasadím do záhonku třeba mezi jahody a nechám ho rok zakořenit. Vůbec se o ně nestarám. Není třeba žádného postřiku ani hnojiva. Za rok vyroste dvoumetrový šlahoun," prozradila paní Mária s tím, že odnož vinné révy věnuje ráda každému, kdo si o ni řekne. Jen v Trhanově už víno pěstuje šest rodin a další mají zájem.
Za týden už budou Sisekovi sklízet. A co s bohatou úrodou vína plánují?
„Z trochy udělám kompot a z ostatní úrody bude víno," prozradila Mária.
Ani výroba vína prý není žádná věda a zvládne to každý.
„Hrozny omyjeme a zbavíme stopek a dáme do dvousetlitrového sudu. Rukama je pěkně rozmačkáme a necháme 4 až 5 týdnů kvasit. Pak vše dáme do lisu, odkud získáme zhruba 120 litrů, čisté hroznové šťávy. Do šťávy dáme dvě až dvě a půl kila cukru. Za šest týdnů můžeme pít víno," prozradila recept Mária.
Víno prý je velmi lahodné a rádi ho pijí i ti, kterým ostatní vína způsobují třeba pálení žáhy.
„Je pravda, že jsem se vínu vždy vyhýbal, protože mě po něm pálila žáha. Mária mě přesvědčila, že po tomto víně mně špatně nebude a měla pravdu," potvrdil pan Štefan.
Jejich soukromý ´vinohrad´ měří zhruba 12 metrů, pochází z jednoho kořene a tvoří současně i pergolu, pod níž v létě rádi sedí s přáteli.