Ředitelem soutěže, která vznikla takzvaně z hecu na tlumačovském koupališti, a jejím moderátorem byl Milan Polák.

„Bylo to prakticky smluveno ze dne na den, ale kdo z místních chtěl, mohl se přihlásit," podotkl Polák.

Do Hnětankyády zasáhlo osm místních soutěžících, kromě sedmi žen našel odvahu i jeden muž.

„Porota byla náhodně vybraná z nezávislých hodnotitelů. Její předsedkyní byla moje manželka Anna, protože je z Domažlic," říká fotograf Václav Hruška, který průběh soutěže zaznamenával až po závěrečné udílení cen.

Porota měla za úkol hodnotit nejen vzhled a chuť hnětanek, ale také jejich konzistenci – zda jsou dostatečně křehké a zároveň také měkké.

„Byl to originální nápad. Vzhledem k tomu, že vznikl na koupališti a od nápadu neuběhla příliš dlouhá doba, si myslím, že osm soutěžících je úspěch. Navíc každá z hnětanek byla trochu jiná a všechny byly dobré, chutné," říká Marie Hanáčíková, která byla jednou z porotců.

Nejvíce oslovila hodnotitele hnětanky, které připravila manželka ředitele soutěže Jitka Poláková. Hned za ní vyhodnotila porota dílo jediného muže v soutěži – Václava Kabourka. Třetí místo pak získaly hnětanky Magdy Velkové.

Na tlumačovské Hnětankyádě bylo pro soutěžící příjemné i to, že drobné ceny nedostávala jen vítězná trojice, nýbrž byli odměněni všichni soutěžící.

„To, že vyhrála manželčina hnětanka, jsem nemohl nijak ovlivnit, v porotě jsem nebyl. Byla to čistě náhoda," podotýká moderátor soutěže Polák.

Od něj jsme se dozvěděli i to, že jeho manželka Jitka má recept na hnětanky svůj, ale inspirovala se také u jeho maminky.

Hodlají Tlumačovští neobvyklou soutěž, která nemá na Domažlicku obdoby, někdy zopakovat?

„Pokud bude nálada a chuť, nevidím důvod proč soutěž nezopakovat," odpověděl za Tlumačovské Polák.