Děti se dlouhodobě léčí s poruchou krvetvorby na hemato-onkologockém oddělení Fakultní nemocnice Plzeň. Právě jim pomohla nezisková organizace Chodská naděje z.s., která oficiálním a slavnostním předáním šeku na 120 tisíc korun završila nadační akci Haima cup, ale i léto. Předání proběhlo v relaxační zahradě nemocnice v naprosto přátelském duchu a zúčastnili se jej všechny čtyři rodiny dětských pacientů, Chodská naděje a samozřejmě i sportovní týmy Sboru dobrovolných hasičů Oprechtice. Částka bude spravedlivě rozděleně mezi čtyři rodiny s nemocnými dětmi.

Haima cup, akce pojmenovaná podle dobrovolného spolku Haima Plzeň, který nemocným dětem pomáhá zpříjemnit život a snášet nemoc lépe, se konala 22. června 2019 a zahrnovala denní a noční hasičskou soutěž a bohatý doprovodný program plný hudby, sportu a zábavy. „Ukázali jsme, že hasičský sport dovede sjednocovat společnost a pomáhat,“ řekla Lenka Surmajová, předsedkyně Chodské naděje, v níž je i několik členů SDH Oprechtice. Nadační akce ale nebyla první a poslední. „Už teď máme nové nápady jak pomoct a přemýšlíme nad dalším ročníkem,“ dodala Surmajová.

Životní příběhy čtyř dětí a jejich rodin o nelehké životní situaci najdete v tomto článku na webu Domažlického deníku

Příběh Matěje:

Matějovi je sedm let, je sportovec a hokejista.

Doma má brášku – dvojče a druhého desetiměsíčního. Maminka je na mateřské dovolené. Chlapci mají úplnou funkční rodinu, ve které pomocnou ruku podají i babičky.

Matěj je ale od začátku května hospitalizován na DK HOO pro diagnózu leukémie.

Intenzivní doba léčby bude trvat ¾ roku, na to navazuje jeden rok trvající udržovací léčba v domácím prostředí. Intenzivní léčba probíhá za hospitalizace, ale děti se i přesto smí podívat domů díky krátkým propustkám.

Po celou dobu léčby je vždy 1 rodič hospitalizován s dítětem, nejčastěji maminka. O nejmenšího sourozence se střídavě stará babička a o víkendu tatínek. V péči se střídají, někdy je o víkendu tatínek s Matějem v nemocnici, aby se maminka mohla dostat za dětmi domů.

Příběh Adélky:

Holčičce je osm let, rovněž sportovkyně. Hraje závodně baseball.

Adélka má starší patnáctiletou sestru.

Adélka je hospitalizována také pro diagnózu leukémie od konce dubna. Doba léčby a vše kolem je podobné, jako u Matěje. Pro podporu, dobrý psychický stav dítěte je ale potřeba přítomnosti maminky. Ta je hospitalizována spolu s Adélkou.

Adélka ale nemá takové štěstí jako Matěj. Pochází z neúplné rodiny, její otec s rodinou nežije. Maminka má v péči obě děti. Pracuje jako všeobecná sestra, nyní v pracovní neschopnosti, která potrvá po celou dobu intenzivní léčby (cca ¾ roku – 1 rok). Adélka nemůže zůstat bez dozoru a těžká životní situace je pro ně velmi náročná i finančně. Pro maminku je to velká zátěž. Musí zvládnout vše z platu a nyní jen z PN, a jak se stává - otec moc finančně nepřispívá. Babičky nefungují žádné. Bohužel ani maminka maminky nemá o vnučky zájem.

Nově zrekonstruovaný bazén.
Bazén bude v provozu od října

Příběh Jakuba:

Čtyřletý chlapec je léčen od listopadu 2018. Pak bude nastupovat na udržovací léčbu v domácím prostředí. Kvůli komplikacím během léčby byl a stále je Kuba většinu času hospitalizován na oddělení. Nemohl často odcházet na propustku, jako ostatní děti.

Pochází z úplné funkční rodiny, kde pomáhají i babičky. Otec pracuje celý týden mimo domov, přijíždí domů až na víkend. Maminka je na pracovní neschopnosti a je jako doprovod hospitalizována na oddělení. Kuba má 2 starší sourozence, z toho jeden je také nemocný a musí podstupovat speciální péči. Maminka nemá možnost střídání, tak doma vše musí zvládnout různě babičky. Je velmi těžké skloubit péči doma a starat se o Kubíka v nemocnici.

Příběh Matyáše:

Šestiletý chlapec se léčí s leukémií už od října 2018 a vše možná potrvá až do Vánoc 2019. Kvůli vysokému riziku, bude léčba delší než u ostatních dětí.

Maty má 1 starší sestru.

Rodina ale trpí velkou sociální zátěží. Rodiče jsou stále v rozvodovém řízení. Matka má obě děti v péči. Nyní je ale hospitalizována na oddělení jako doprovod a je také na pracovní neschopnosti. Po dobu léčby Matyáše má v péči starší sestru otec. A to přináší spoustu dalších problémů.

Maminka musí fungovat bez auta i bez velkých finančních prostředků.

Peněžní dar by maminka využila na obměnu celého dětského pokojíku. Nové postele, matrace, nábytku. Matyáš po ukončení léčby bude nastupovat školní docházku, tak by pokoj maminka už přizpůsobila jeho školním potřebám, protože nyní by si nemohla dovolit pouze z platu PN nic.