„V televizi běží upoutávky na nový dětský kanál ČT Déčko. O víkendech k nám jezdí vnučky, rádi bychom ho naladili, ale nevíme kde," říká Jan Valenžák, který doposud chytá pozemní  televizní signál z Vraního vrchu.

Na stejné pozici jako ČT Déčko bude večer vysílat kulturní kanál ČT art. Kromě satelitu a kabelových sítí budou nové stanice dosažitelné i pozemní cestou. Jejich signál bude šířit digitální multiplex Regionální sítě 7. Ta ale prozatím na větší části Domažlicka dosažitelná není.

Její provozovatel, ostravská společnost Progress Digital (PD), ale finišuje s masivním dokrýváním ´bílých´ míst tak, aby svému klientovi (Česká televize) zajistil co nejširší pokrytí Česka. V rámci této snahy buduje i nové vysílací místo na Čerchově.

Termín zahájení zatím nejistý

„Nyní ještě vyčkáváme na všechna nezbytná vyjádření, následně rozhodnutí Českého telekomunikačního úřadu a pak po dohodě s našimi zákazníky budeme informovat o zahájení provozu z lokality Čerchov," popsal aktuální stav Martin Roztočil, ředitel vnějších vztahů PD .

Konkrétnější prozatím není ani samotná Česká televize. „Síť pokrývá v současnosti přibližně 80–90% území ČR a míru pokrytí bude postupně rozšiřovat. Do konce srpna je  plánováno nové pokrytí z vysílačů Brno – Barvičová, Svitavy a Jablonec nad Nisou," konstatovala  Petra Dvořáková z diváckého centra České televize.
Domácnosti musí přeladit

Již teď  se na chystané změny připravují televizní technici,kteří budou pomáhat domácnostem při ladění nového zdroje signálu.
„Nebude se jednat o cenově náročnější technickou změnu, přesto často bude třeba pořídit novou anténu či set-top-box. Existují také kanálové slučovače, které propojí nově pořízenou druhou anténu s tou stávající, chytající programy z Vraního vrchu nebo z Krašova," uvádí televizní technik David Rácz, který se digitálnímu příjmu televize věnuje dlouhodobě.

Mnoho diváků dokonce bude mít Vraní vrch i Čerchov ve stejném směru nebo jen s ostrým úhlem a tak bude stačit pouze programy naladit.
„Ostatně proto jsou zde televizní technici, kteří divákům příjem televize vyřeší," říká Rácz, který očekává boom zájmu zákazníků o naladění nových programů z Čerchova.

Po letech proto znovu obnovil firmu, která lidem s naladěním pomůže. Předchozí exploze zájmu o práci televizních techniků nastala na podzim roku 2007, kdy Domažlicko jako první region v Česku přecházelo z analogové na digitální formu přenosu televizního signálu.

Pokud budou nové stanice přes pozemní anténu chtít přijímat i diváci v bytových domech, měli by se obrátit na  správce budov a požadovat úpravu stávající společné antény.

Otázka pro Davida Rácze, televizního technika

Dá se už teď odhadnout,  jak velké území pokryje signál dvou multiplexů z Čerchova?

"Chystaný nový vysílač umístěný na nejvyšším vrcholu Českého lesa bude primárně určen pro místní obyvatele, konkrétní pokrytí signálem se ukáže až po spuštění, po kterém stejně ještě technici budou vysílací diagram pokrytí technicky dolaďovat a upravovat dle zjištěných informací. Nebojím se, že by pro Domažlice a okolí byly nějaké zásadní potíže s příjmem. Nejdůležitější je umístění antény, která by neměla být stará rezavá, ani ´přebuzená´ velmi silným přídavným zesilovačem, jenž je spíše na škodu. Nejlepší zesilovač je samotná vhodná venkovní anténa. Na pokojové antény bych se nespoléhal. Také kabelové rozvody hrají důležitou roli. Šíření elektromagnetických vln je však neúprosná fyzika, kde hrají roli i jiné aspekty, jako je např. členitost terénu. Přesto by signál z Čerchova mohl dle mého názoru pokrýt až 90% našeho regionu."