Počítá se s ubytováním klientů ve dvoulůžkových pokojích.

„V Domažlicích není zařízení podobného typu, město a region by si ho určitě zasloužily. Nyní klienty, kteří potřebují tuto intenzivní péči, musíme odesílat do jiných zařízení, jež jsou pak hůře dostupná pro rodiny klientů," uvedla Vendula Klimentová, ředitelka domažlického Městského centra sociálně-rehabilitačních služeb, pod něž bude zařízení spadat.

„Klienti s touto diagnózou potřebují 24hodinovou péči v uzavřeném objektu pod zvláštním režimem, který je chrání," vysvětlila Klimentová. Pokud by ve městě bylo k dispozici takové zařízení, byl by i méně komplikovaný přesun klientů zpět do domažlických penzionů pro seniory v případě, že by došlo k zlepšení zdravotního stavu i naopak.

Nové zařízení přinese i nová pracovní místa, práci by v něm měly najít více než dvě desítky zaměstnanců.

Přestavba jeslí bude stát 25,6 milionu korun bez DPH. „Šlo o nejnižší nabídku ze tří, které jsme obdrželi v rámci výběrového řízení," konstatoval místostarosta Stanislav Antoš (KDU-ČSL). Větší část nákladů pokryje dotace z Ministerstva práce a sociálních věcí.

„Ještě nemáme pravomocné stavební povolení. Jsme připraveni, až budou administrativní záležitosti vyřešeny, začít stavět," popsal aktuální stav starosta Miroslav Mach (SPMD) na zasedání zastupitelů, kteří v minulém týdnu schválili zařazení rekonstrukce bývalých jeslí na Domov se zvláštním režimem do rozpočtu města na rok 2017.