„Chci využít pěkného počasí. Tuhle vrbu, které je pět let, letos stříhám už potřetí, moc rychle obrůstá,“ řekl nám Pavel Weber, jehož jsme zastihli na žebříku.

Chtěli jsme vědět, kde se naučil prořezávat stromy.

„Naučil mne to táta. Učil pozemky a mne od mala bral k řezání a prostříhávání stromů. Když jsem ji šel stříhat poprvé, řekl jsem si: Když dokážu prostříhat ovocný strom, tak musím zvládnout i vrbu,“ vysvětlil Weber s tím, že na tuto práci je nyní nejvhodnější čas.

„Když jsou stromy – konkrétně i tahle ozdobná vrba – moc košaté, není to ono. člověk je musí ošetřit, aby to nebyla taková divočina,“ upozorňuje během chvíle, kdy důkladně prohlíží, které větve strom ještě zbaví.

Přesto se při nevhodném, neodborném řezu dá hodně zkazit.
„Pokud uděláme do koruny stromu – je jedno, zda se jedná o ovocný či okrasný, nějaký radikálně neodborný zásah, nedá se to už dodatečně moc napravit, a strom pak narůstá do špatného tvaru,“ řekl na závěr Weber.