Kaple ve Ždánově stávala od roku 1684. V roce 1963 se její osud naplnil a shořela jí střecha. Místo toho, aby došlo k jejímu obnovení, došlo k totální likvidaci celé stavby kaple. Podařilo se však ukrýt jeden ze dvou zvonů.

Kde byl od té doby zvon ukryt, bylo dlouhé roky velkou záhadou. Teprve při přebírání dědictví po ženě, která ho ochraňovala, byl objeven a předán obci Ždánov. Obec zvon nechala zrestaurovat, čímž zahájila cestu k jeho návratu do míst, kde dříve zněl.

NÁVRAT ZTRACENÉHO ZVONU

Opravený zvon byl slavnostně představen veřejnosti v roce 2016, konkrétně 9. 10. 2016. Během poutní mše, která se konala na místě, kde dříve stála původní kaple, ho rozezněl biskup plzeňský Mons. Tomáš Holub, který jej také vysvětil. Nyní tak zde mohli pamětníci po více jak padesáti letech opět uslyšet hlas zvonu.

Tímto dnem obec Ždánov zahájila veřejnou sbírku na stavbu nové místní kaple, která by v porovnání s tou původní měla vypadat o něco skromněji.

FÁZE VÝSTAVBY

„Nyní se staví zvonice mimo objekt v zastřešených prostorách. Až bude hotová, tak se jeřábem posadí na střechu kaple a tím bude v podstatě hotová celá hrubá stavba. Poté začnou práce na vitrážích, oknech a nahození fasády. „Vše bychom chtěli mít hotové zhruba v měsíci dubnu, případně v květnu,“ informuje o celkovém průběhu výstavby nové ždánovské kaple starosta obce Václav Pflug.

Každým rokem v říjnu probíhá v obci pouť. Na tu letošní přijal pozvání biskup, který při této příležitosti nově postavenou kapličku vysvětí. „To už chceme mít skutečně všechno hotové. Chceme, aby přesně do dvou let od vysvěcení zvonu byla kaple kompletně hotová a mohl nám ji tak biskup vysvětit,“ doplňuje starosta.

FINANCOVÁNÍ PROJEKTU

Výstavba nové ždánovské kapličky byla zahájena po vysvěcení objeveného zvonu v roce 2016. Na realizaci projektu obec neobdržela žádnou dotaci, z tohoto důvodu se nakonec rozhodla zřídit transparentní účet, na který lidé zasílali peněžní prostředky určené pro stavbu kaple. Tento účet byl jedním z hlavních zdrojů financování výstavby. „Přispěla nám také obec Česká Kubice, čímž nám samozřejmě hodně pomohla. Jinak jsme neobdrželi od nikoho žádné další prostředky,“ prozradil Pflug.

Součástí kapličky bude také malá předsíňka, která bude celoročně otevřeným prostorem, a za ní budou vsazeny mříže, které předsíňku oddělí od vnitřních prostor. „Kapli budeme skutečně otevírat pouze ve chvíli, kdy se zde bude konat nějaká akce. Mimo jiné bychom také chtěli do kaple umístit zvon, který bude ovládaný elektronicky,“ uzavírá starosta Pflug.

ŠIMON KOHOUT z Chocomyšle (4300 g a 55 cm) se narodil 17. března v devět večer v Domažlické nemocnici Evě Kohoutové a Ladislavu Kohoutovi. Na bratříčka se doma těšil malý Ladislav.
FOTO: Nová miminka na Domažlicku