„Ještě do konce prázdnin míváme dost času věnovat se zákazníkům třeba při delším výběru školního batohu nebo penálu. V prvním zářijovém týdnu ale začíná každoroční frmol, máme mnoho nakupujících a času je pak méně,“ vzkazuje Dagmar Cvachoučková, vedoucí domažlického papírnictví Poprokan.

Vybavit prvňáčka všemi povinnými a doporučenými pomůckami vyjde na několik tisíc korun. „Odhadem jsme nakoupili věci za čtyři tisíce. Syn dostal aktovku a penál o Vánocích, to stálo necelé dva tisíce korun, nedávno jsme kupovali bačkory a chystáme se ještě na pomůcky na výtvarnou výchovu,“ uvedl Jan Hála z Domažlic.

Příklady cen:
Školní batoh od 1200 Kč
Penál od 180 Kč
Kufřík od 250 Kč
Pastelky 12 ks - 60 Kč
Vodovky 70 Kč
Tempery velké 130 Kč
Kapsáře 200 Kč
Desky na písmenka 70 Kč
Desky na sešity100 Kč
Sáčky na přezůvky 150 Kč
Přezůvky od 200 Kč

„Dá se vybírat v různých cenových relacích. Dražší jsou batohy, penály či další pomůcky v případě, že jsou na nich obrázky chráněné licencí,“ vysvětluje Cvachoučková s tím, že populární jsou třeba figurky z animovaného filmu Ledové království.

Zmínila také, že od dodavatelů v posledních měsících papírenské zboží podražuje zhruba do deseti procent.

Rodinám se snaží pomoci některé ze škol. Například 25. Základní škola v Plzni své prvňáčky vybavila opravdu řádně.

„Dostali jsme sešity, notýsek, pastelky, tužky, voskovky, lepidlo, plastelínu, vodovky, štětce, pracovní sešity,“ uvedla maminka jednoho z prvňáčků Petra. Pořídit si musí razítko se jménem dítěte, cvičební úbor, desky na písmenka, průsvitné obaly na sešity, podložku na modelování, nůžky a zámeček k šatní skříňce.

Školáčky podporují i ve školách na Klatovsku. „Prvňáčci dostávají kompletní základní výbavu, kterou potřebují. Navíc první den obdrží i drobné dárky, které dostáváme od sponzorů, aby měli vzpomínky na první den nástupu do školy,“ řekla ředitelka Základní školy, Čapkova ulice v Klatovech Dana Martinková.

Stejně tak je tomu i v Hartmanicích, kde podporují školu neustále. „Určitě budeme školu podporovat i letos, protože ji tady chceme udržet. Budeme schvalovat i příspěvky na pomůcky, které pak paní ředitelka nakoupí a dá dětem, aby s tím neměli rodiče starost,“ uvedl starosta Hartmanic Pavel Valdman.

Josef Babor, Daniela Loudová, Jiří Šolc

Ilustrační foto.
Muž řídil s 3,36 promile v krvi