Kostel sv. Michaela Archanděla ve Všerubech by potřeboval opravit, aby nezačal rychle chátrat. Ze střechy, která se opravovala po revoluci, přičemž práce byla firmou zfušovaná, odpadávají tašky. Po opravě volají i schody uvnitř kostela.

Městys by se údržby svatostánku rád ujal, ale protože kostel je majetkem církve, nemůže využít dotačních titulů, které by s financováním oprav pomohly. Církev peníze na opravu také nemá.

Zastupitelé městyse se už před několika lety rozhodli, že kostel i hřbitov od církve rádi převezmou a budou se o ně starat. Zatím se to nepodařilo.
„Darovací smlouva ohledně hřbitova je na spadnutí. Co se týká kostela, je ze strany církve ticho. Obec se o kostel i o hřbitov už delší dobu stejně stará. Pokud by byly v našem majetku, opravy by se prováděly mnohem snadněji a rychleji. O každé opravě se musíme domlouvat s církevním stavebním technikem a to je někdy velice zdlouhavé," uvedl starosta Všerub Václav Bernard s tím, že investovat do cizího majetku nelze.

„V minulosti se o převodu kostela sv. Michaela Archanděla sice jednalo, ale nakonec k němu nedošlo. V současné době žádná aktuální žádost Městyse Všeruby biskupství neobdrželo. Farnost udělila v loňském roce souhlas s realizací projektu „Oprava hodin v kostelní věži na kostele sv. Arch. Michaela", a to ve prospěch Městysu Všeruby," uvedl kancléř plzeňského biskupství Ján Grajcár.

Městys věžní hodiny, které si léta šly, jen když se jim zrovna chtělo, už opravil. „Hodiny jsou už naším majetkem, proto jsme je mohli opravit. Nemohli jsme však žádat o dotaci, protože nestojí na našem pozemku. Nový strojek je řízen přes satelit, takže hodiny jsou schopné se samy přeřídit z letního času na zimní a naopak. Oprava stála 50 tisíc korun," dodal Bernard.

Kostel ve Všerubech místní berou spíše jako kulturní památku a mají k němu velmi pozitivní vztah, který není úplně podložený vírou, neboť mnoho věřících ve Všerubech není.
„Já to nechápu. Církev nemá peníze na opravy, ani na běžnou údržbu, ale než aby kostel předala, nechá ho raději spadnout. To se mi ani trochu nelíbí. Kostel je dominantou obce a pořádá se v něm spousta pěkných akcí, hlavně před Vánocemi. Pokud vím, tak o hřbitov taky pečujeme my a ne církev. Za léta se z něho stalo důstojné místo posledního odpočinku," myslí si paní Jana ze Všerub.