Po dlouhých čtyřiceti letech se dočkala všerubská sokolovna rekonstrukce.

Aby mohla být kompletně opravena, potřebovali by Všerubští kolem pěti milionů korun. Díky první dotaci, která byla Všerubským již přiznána, letos zahájili i dokončili první část rekonstrukce.


„Jsou dokončeny stavební úpravy, které zamezí pronikání spodních vod do zdí. Promítací kabina byla přestavěna na šatny pro sportovce. Upraveno je i prostranství za kulturním domem, kde na jaře za své vlastní peníze dokončíme hřiště,“ řekl místostarosta Všerub Václav Krásnický s tím, že dnes už jsou kolem hřiště vysázené keře a dva stromy, postavena zídka, aby byl zpevněný břeh, a na jaře budou zbylé plochy osázeny trávou a hřiště dostane propustný povrch, aby zde mohly být pořádány různé akce.


Celkové náklady těchto stavebních úprav byly podle projektu vyčísleny na 1 673 398 korun. Z Programu rozvoje venkova se Všerubským na podruhé podařilo získat dotaci ve výši 902 449 korun.


Sokolovna však potřebuje mnoho dalších oprav.
„Další nutností je zateplení objektu, což by značně snížilo výdaje za jeho vytápění. Už máme připraven projekt na podání žádosti o dotaci z programu Zelená úsporám. Na zateplení, které čítá výměnu oken, dveří, zateplení stropu, podlahy a novou fasádu, budeme potřebovat zhruba čtyři miliony korun. Pokud nám dotace vyjde, což budeme vědět příští rok, mohla by být sokolovna kompletně opravena do dvou let. V opačném případě budeme muset rekonstrukci rozdělit do etap, abychom ji finančně zvládli,” dodal Krásnický.


Rekonstrukce před čtyřiceti lety přinesla renovaci sálu a ze skladiště hospodářského družstva vznikla restaurace Na Vyhlídce. Obojí slouží Všerubským dodnes.