Poslední příležitost zažádat si o voličský průkaz měli včera odpoledne lidé, kteří nebudou volit ve své domovské obci.

Průkazy mohou potřebovat například voliči, kteří stráví volební dny v nemocnici, ale žádali si o ně i chalupáři nebo ti, kteří chtějí odcestovat na třídenní dovolenou.

„Nejčastěji si u nás o průkazy žádají občané, kteří se nebudou zdržovat v místě trvalého bydliště, například proto, že odjíždějí na prodloužený víkend," uvedla vedoucí správního odboru Městského úřadu Domažlice Marie Buršíková. Na poslední říjnový víkend totiž navazuje pondělní státní svátek a dětem poté ještě dvoudenní podzimní prázdniny.

„Jde opravdu nejčastěji o takové ty 'dušičkové pobyty'. Lidé říkají, že zajedou o víkendu navštívit syna nebo dceru a podobně," přitakala Martina Vaníčková z kdyňského úřadu.

„V Domažlicích jsme k dnešnímu dni vydali celkem 93 voličských průkazů. Je to podobný počet jako při posledních prezidentských volbách, kdy šlo o 102 průkazy," prozradila Buršíková včera dopoledne s tím, že opozdilci mají čas ještě do 16 hodin, ale zmíněná stovka průkazů už zřejmě překonána nebude. „Ve větších městech v republice se zájem o voličské průkazy zvýšil, ale u nás se to nijak neprojevuje," dodala.

Podobná situace je i v jiných městech. V Holýšově vydali do středečního poledne 35 průkazů, ve Staňkově 20, v Poběžovicích 9. Vyšší zájem hlásili v Horšovském Týně, kde vydali 23 průkazů a také ve Kdyni – tam jde o 36 průkazů. V Bělé nad Radbuzou to bylo naopak méně – vydali 10 průkazů.