„Do jídelníčku zařadíme nové typické chodské pokrmy, například rýpl,“ řekla manažerka Chodské chalupy Michaela Hrbáčková. Ovšem sehnat chodské recepty není snadné, navíc se každé jídlo vařilo v každé chalupě trochu jinak. „Recepty sbíráme, některé pocházejí z Trhanova, Postřekova, Újezdu. Máme i chodské kuchařky a oslovujeme i místní,“ vysvětlila Hrbáčková. Občas někdo pomůže i jinak než jen receptem – u tradičních jídel, která se vařila kdysi, je někdy třeba kuchařům ukázat, jak se pokrm připravuje.

Chodská chalupa si na tradici zakládá i v jiném směru. Vedle oblíbených chodských koláčů jsou to například chodské kroje, do nichž je obsluha oblečená. „Chceme ale kroje trošku odlehčit, aby to bylo v letních měsících pro personál únosnější,“ pokračovala Hrbáčková. Zmínila, že v hospůdce myslí také na děti. „Máme tu kamerunské kozy a dva oslíky, ty letos zkusíme osedlat. Nicméně rádi bychom ohradu doplnili ještě o další zvířata,“ dodala. Do budoucna je plánovaná i naučná stezka. Ne však ledajaká, směřovala by k pověstem, které se k okolí pojí.

Po zimní pauze se Chodská chalupa vrací opět do života. Otevírá 1. března a bude k dispozici od čtvrtka od neděle. Až nástupem dubna bude otevřeno každý den a od května po říjen sem téměř každý víkend zavítají svatby.

Ilustrační fotografie.
V Poběžovicích řádil vandal