Čtyřiapadesát dospělých rybářů a devítka dětí se zúčastnila sobotních rybářských závodů v Újezdu Sv. Kříže.
„Na zdejším rybníku organizujeme podzimní závody třetím rokem,“ uvedl předseda Místní organizace Českého rybářského svazu v Bělé nad Radbuzou Jiří Šobr. Předtím se zápolilo na jiných vodních plochách.

Soutěžící se začali sjíždět na parkoviště na louce vedle rybníku okolo půl sedmé, kdy začala prezence účastníků. o tři čtvrtě hodiny později začaly samotné závody.

„Vstávali jsme ve čtyři ráno,“ popsal začátek sobotního dne Miloš Hirman z Rokycan, kterého doprovázela jeho dcera Aneta. Kromě nich se na místo závodu sjeli rybáři z dalších vzdálených míst.

„Máme tu soutěžící nejen z Domažlicka, ale i z Merklína, Stoda, Strážova, Přeštic, Prahy, Spáleného Poříčí, Honezovic či Přimdy,“ vypočítal hospodář bělské organizace Radek Čada a dodal: „Vůbec nejdál to k nám měl kolega z východního Slovenska.“

Závody probíhaly dvoukolově, z obou částí se sčítala délka ulovených ryb.

„Pro nejúspěšnější rybáře jsme připravili poháry a věcné ceny, mezi kterými jsou rybářské potřeby, divočák i karton piva. Vítěz dětské kategorie kromě poháru obdrží rychlé špunty,“ prozradil v průběhu dopoledního soutěžení jednatel bělské organizace Jiří Babka.

V chovném rybníce v Újezdu Sv. Kříže má převahu mezi rybami, co se jejich počtu týče, kapr. „Vyskytuje se i sumeček americký, což je plevelná ryba, kterou po vylovení zpátky do rybníka už neházíme,“ podotkl Šobr.

Pro účastníky závodu bylo během celého dopoledne připraveno občerstvení. Na břehu voněly klobásky a z kelímků postupně mizelo točené pivo.
V soutěži se nejvíce se dařilo Josefu Šalonovi z Merklína, který postupně ulovil ryby v celkové délce 12,62 metru. Získal pohár a z připravených věcných cen si vybral naviják. Mezi dětmi štěstí nejvíce přálo mladému rybáři Gloserovi z Dubce.