Ochutnávku moravských vín – dvou červených a šesti bílých – pojal i jako malou exkurzi do sommelierství. Šestatřiceti ochutnávajících si víno museli nejprve prohlédnout. Když lahodilo oku, následovalo přičichnutí a nakonec samotné ochutnání. Při něm se snažili rozpoznat jednotlivé dílčí chutě ovoce nebo květin. „Nechal nás nejprve hádat, co v tom cítíme, teprve pak nám pan Straka prozradil, co ve víně skutečně je,“ zmínila Hana Hoffmannová ze Stanětic.

„V některých jsem cítila hrušku nebo nasládlé jablko,“ přiznala. To ale nebylo celé. Po ochutnání následoval malý výklad, kde se daná odrůda na Moravě vypěstovala a co všechno rostlinka a plody absolvovaly, než se dostaly do zašpuntovaných lahví. Víno tak doladilo příjemnou atmosféru celého podvečera v místním stanětickém sále.