Domažlický rozpočet by díky tomu mohl získat zhruba 5-6 milionů korun navíc.
„Jde o navrácení původního stavu, obcím a krajům byl podíl před několika lety snížen kvůli důchodové reformě,“ připomněl starosta Domažlic Miroslav Mach.

Díky změně zmíněného zákona Domažličtí počítají s větším příjmem peněz určených na financování škol.
„Největší investicí v této oblasti je oprava školní kuchyně a jídelny v základní škole v Komenského ulici. Dlouhodobé problémy jsou v suterénu s vlhkostí. Nově tak musíme udělat rozvody elektřiny, vody, odpadu, na řadu pak přijdou nové dlažby. Náklady odhaduji na 20 miliónů korun,“ vyčíslil domažlický starosta.

Dalším záměrem města v této oblasti je investovat do bezbariérových úprav areálů základních škol. I tam náklady půjdou do mnoha miliónů korun.

Staňkovští mají jasno, jak s penězi naložit – ve městě probíhá rozsáhlé budování kanalizace a následující tři roky ještě probíhat bude.

„Peníze teď rozhodně nejvíce potřebujeme právě na kanalizaci a na opravy povrchů,“ potvrdil staňkovský starosta Alexandr Horák.

Podle starosty Horšovského Týna Václava Mothejzíka by získané peníze měly vždy směřovat do investic a oprav, nikoli například do provozních nákladů města.
„Možná díky těmto prostředkům poklesne potřeba čerpat některé dotace, zvláště ty, které jsou přemrštěně komplikované. Investovat bychom mohli do komunikací, bydlení pro seniory nebo do plynofikací a rozvodů vody v městských částech jako jsou Semošice a Horšov,“ uvedl Mothejzík.

Holýšovský starosta Jan Mendřec si pochvaluje, že se městům a obcím podaří díky novele zákona dostat od státu více peněz.
„Těch není nikdy dostatek,“ řekl starosta. „My bychom potřebovali řešit kanalizace a silnice v Dolní Kamenici, v Tylově ulici a v Truhlářské ulici, která je obzvláště ostudná. Chceme vybudovat stezku pro chodce a cyklisty mezi Holýšovem a Dolní Kamenicí, příští rok zase rozjet první etapu revitalizace sídliště Pod Makovým vrchem za 56 milionů korun,“ dodal.

Vernisáž výstavy Zdeňka Martínka v domažlickém penzionu v Baldovské ulici.
FOTOGALERIE: První olejomalbou Zdeňka Martínka byl obraz mostu