Dne 23. srpna 1975 se totiž uskutečnil první ročník jízdy pravidelnosti do vrchu Vavřineček, jehož se zúčastnilo 31 motocyklů a 55 automobilů do roku výroby 1945.

V roce 1989 se tato akce na přání samotných účastníků změnila v jízdu Domažlickem zpestřenou několika úkoly, při jejichž plnění soutěžící prokazují nejen své řidičské umění, ale i dobrý odhad a technické znalosti.

Organizačním centrem letošního ročníku bude již tradičně babylonský autokemp, odkud v sobotu 20. srpna kolem půl desáté dopoledne začnou všichni účastníci odjíždět na domažlické náměstí.

Tady budou jejich stroje vystaveny až do startu, který začne v 11 hodin. Na trať nejprve vyrazí motocyklisté, po nich budou následovat automobily.
A kudy budou krásné staré stroje projíždět? „Z Domažlic zamíří přes Luženičky, Luženice, Draženov, Zdanov, Pařezov, Otov, Meclov, Srby, Polžice, Horšovský Týn, Blížejov a Kanice do Kolovče, kde budou účastníci mít přestávku na oběd a diváci dostatek času na prohlídku zúčastněných strojů. První motocyklisté tam dorazí již kolem poledne," nahlíží do plánu trati veteránské jízdy její ředitel Jiří Žižka.

„Druhá část trasy vede z Kolovče přes Zíchov, Chocomyšl, Únějovice, Všepadly, Němčice, Kout na Šumavě, Mrákov, Nevolice, Tlumačov, Maxov a Českou Kubici do babylonského autokempu, kde bude cíl celé jízdy. První jezdce tam pode zkušeností z minulých ročníků očekáváme kolem 14. hodiny," doplnil své informace Jiří Žižka.

Plnění některého z úkolů nebo alespoň průjezdní kontrola, kde musí každý účastník na okamžik zastavit, aby dostal razítko do jízdní karty, jsou naplánovány v Luženičkách, Pařezově, Blížejově, Mrákově a v Nevolicích.

„Stejně jako v minulých letech je domažlická jízda určena jen pro automobily a motocykly do roku výroby 1955. Tím je zaručeno, že uvidíme opravdu zajímavé stroje," připomněl závěrem Žižka.

Pořadatelé dostali do začátku srpna přibližně 130 přihlášek od českých i německých zájemců o start. Počtem soutěžících a kvalitou startovního pole se domažlická veteránská jízda řadí mezi nejvýznamnější akce svého druhu v celé České republice. Řada startujících se na Domažlicko vrací již řadu let.
O nejzajímavějších přihlášených strojích budeme informovat ve zvláštním článku.

Autor: Jan Pek