Nevykynutý, tvrdý a naprosto nedobrý chléb dodala v pátek klatovská pekárna na pulty vesnických prodejen.


„Stalo se už skoro tradicí, že se páteční klatovský chleba nedá téměř jíst. Jednou je nedopečený, jindy zase tvrdý nebo kyselý. Dokud se pekl v Domažlicích, vždycky jsem si na něm pochutnal, ale teď už mi začíná docházet trpělivost. Proč mám platit za nějaké nepovedené a nechutné placky,“ uvedl jeden z mnoha rozčilených konzumentů, Josef Bidelnica z Pasečnice.


Na špatnou kvalitu chleba si stěžují zákazníci a obchodníci nejen na Pasečnici, ale i v Nevolicích, Stráži, Tlumačově a Mrákově.


„Páteční chleba byl opravdu hrozný. Nevykynutý a tvrdý. Zákazníci si na výrobky klatovské pekárny stěžují stále častěji. Objednáváme už poloviční dodávky a zboží nám na pultech stejně zůstává. Závozy z jiných pekáren jsou v mžiku pryč. Mám dojem, že pečivo, které se nepovede, jde na pulty do vesnických obchodů. Možná si v Klatovech myslí, že lidi na vesnici mohou sníst všechno,“ sdělila Marie Vaňková, majitelka obchodu ve Stráži a Nevolicích.


S tímo názorem naprosto souhlasí i v obchodě v Pasečnici.
„Chleba z klatovské pekárny je hlavně při pátečních závozech stále horší. Tentokrát nám dodali chléb tak nekvalitní, že se naši zákazníci zlobili ještě v pondělí. Dokážu pochopit, že se všechno vždycky nepovede, ale v tom případě by bylo solidní prodávat takový chleba alespoň se slevou. Lidé na vesnici mají chleba většinou objednaný a počítají s tím, že bude čerstvý, aby jim přes víkend vydržel, ale tenhle byl snad tři dny starý. Je mi vždycky hanba prodávat jim takový paskvil,“ řekla Věra Fliegelová.


„Chléb je stále dražší a horší. To, co jsem si byla nucena koupit v pátek v našem krámu, se opravdu nedalo jíst. Nechala jsem si přivézt klatovský chleba z Domažlic a ten byl naprosto v pořádku. I na vesnici by měl být chleba dobrý,“ sdělila Barbora Vaňková z Pasečnice.


Obchodníci v Domažlicích skutečně prodávali v pátek klatovský chleba ve výborné kvalitě.
„V pátek i celý víkend byl klatovský chleba velmi pěkný a čerstvý. Na jeho kvalitu si žádný ze zákazníků nestěžoval,“ informovala Deník prodavačka pečiva z prodejny Albert v Domažlicích.


„Páteční chleba byl pěkný. Je pravda, že s klatovskou pekárnou nejsou zákazníci spokojeni tak, jako byli, když se peklo v Domažlicích,“ řekl Jaroslav Houdek vedoucí prodejny Spar v Domažlicích.


Na celou problematiku jsme se zeptali na ředitelsví Pekáren a cukráren Klatovy.
„Moc nás mrzí, že to takhle dopadlo. Z Domažlic nás o špatné kvalitě pátečního chleba informovali. Měli jsme poruchu a nestihli bychom vše včas upéct. Tisíc vek chleba bylo dodáno ze Sušice. Kvalitu tohoto chleba jsem nemohl posoudit, neboť jsem ho neviděl. Opravdu nevím, kam byl chléb ze Sušice rozvezen. Pokud se dostal pouze do vesnických obchodů, velice nás to mrzí. Nebyl v tom však žádný úmysl,“ informoval Deník ředitel Pekáren a cukráren Klatovy Antonín Trefanec.