Co důležitého se ve Kdyni poslední dobou událo?
Je spousta věcí, které se povedly a jsme za to velice rádi,  protože slouží lidem.  Zrekonstruovali jsme například budovu z 19. století, která stojí na náměstí, a udělali v ní čtyři malometrážní byty, kde letos v létě našli svůj domov staří lidé, kteří potřebují pomoc pečovatelské služby.

Na čem pracujete nyní?
Nyní jede na plné obrátky velká investiční akce, a tou je oprava dalšího starého domu na náměstí, který město koupilo. Budujeme zde společenské a vzdělávací centrum. Oprava začala letos na jaře a příští rok zjara bude dokončena.

Máte několik spádových obcí. Staráte se o ně jako o město?
Pod Kdyni spadají Prapořiště, Hluboká, Starec, Smržovice, Dobříkov, Podzámčí a Vítovky. Lidé tam sledují, co se děje ve městě a co u nich. My se samozřejmě snažíme je nešidit a řekl bych, že se to daří. Stejně jako se staví ve Kdyni na obecních pozemcích, tak se o to pokoušíme i na vesnicích, aby se nám lidé nevystěhovávali. Stavělo se v Hluboké, Prapořištích a nyní máme připravené parcely v Dobříkově. Zasíťované parcely prodáváme dlouhodobě za nízké ceny. Například ve Kdyni za cenu 400 korun za metr čtvereční, v Hluboké a Prapořištích za 150 korun a třeba v Dobříkově, kde není plyn, jen za sto korun.

Připravujete další stavební parcely?
Ve Kdyni se za poslední roky prodalo 17 parcel pod kasárny a nyní připravujeme 10 dalších na Skalce. Počítám, že bychom je mohli začít prodávat během příštího roku.

Jak ještě investujete do vesnic?
Chceme, aby lidé na vesnicích měli vlastní zázemí, protože je to pro jejich společenský život nesmírně důležité. V každé vesnici jsme postavili oplocené hřiště s umělým povrchem. Minulý týden si klíčky od zbrusu nového hřiště převzali Starečtí. Dbáme i na to, aby se lidé v obcích měli kde scházet. Hlubočtí mají k dispozici klubovnu u koupaliště, hospody ve Smržovicích a Dobříkově, které už nikdo provozovat nebude, necháme místní užívat a náklady na topení a vodu jdou za městem. Stejné je to i na Vítovkách, což je vlastně jen osada. Výjimkou jsou zatím jen Podzámečtí. Ti se ale také brzy dočkají. Letos jim začneme stavět společenský dům. Hotový by měl být  příští rok v létě.

Co je  městu trnem v patě?
Letos jsme kvůli bezdomovcům přijali vyhlášku zakazující pití alkoholu na veřejném prostranství. Důvodem bylo, že se nám po lavičkách na náměstí povalují bezdomovci a nechávají po sobě nepořádek. Je to věc, která nás mrzí. Je nepříjemná jak pro místní, tak i pro turisty. Moc mě mrzí, že si někteří mladí neváží toho, co mají. Na sportovištích s umělým povrchem kouří, propalují a trhají sítě. Dalším nešvarem jsou odpady. Stále bojujeme s tím, že nám lidé na místa separovaného odpadu strkají, co jim doma překáží.

Bazén funguje už tři roky. Neztratili lidé zájem?
Naopak. Průměrná návštěvnost je 6 500 lidí za měsíc. Do toho nepočítáme školy a školky. Vstup je na čipy a celá rodina může jít na jeden, takže počty jsou mnohem vyšší. Návštěvnost je 100 tisíc lidí ročně.

Dočká se Koráb nějaké zásadní opravy?
Koráb je nejen historickou dominantou Kdyně, ale také jedinou horskou chatou v širokém okolí. Chceme ho kompletně zrestaurovat. Už  jsme kompletně vyměnili rozvody vody, vytápění a sociálky. Vyhlídkovou věž jsme taky dali dohromady. Jsou tam umístěny pohledové mapy, aby i turisté věděli, na co se dívají. Jestli příští rok najdeme peníze v rozpočtu, chatu kompletně zateplíme, obložíme a vyměníme okna. Dbáme i na to, aby  se nám tam držel stálý a pořádný provozovatel.