Samotná skutečnost, že akce se koná v tomto období, dává tušit, že nadšenci, kteří z pašíka, jenž je zabit den předtím - a jeho maso řádně vyšetřeno, to rozhodně nemají lehké. Vždyť v sobotu před polednem, krátce po zahájení hodů, ukazoval teploměr dva a půl stupně pod nulou.

„Začínali jsme vše připravovat po páté hodině ranní a docela to šlo. Pamatuji si jedny předchozí hody, kdy bylo minus 14 stupňů," smála se otázce ohledně mrazu nejdůležitější osoba hodů v Srbech – Jiří Vondraš.

On i starosta – dva hlavní muži události, byli rozpoznatelní podle svého řeznického oblečení. „Hody by se rozhodně nedaly uspořádat bez pomoci dalších lidí. Jsem rád, že nám vše pěkně funguje," pochvaloval si Jiří Šimek.

V Srbech je dobrým zvykem, že se příchozí zapisují do kroniky. Po hodině už v ní byla zhruba šedesátka podpisů.

„Stejně tam nejsou podepsaní všichni, vždyť už snědli spoustu ovaru a pekáč smažáku," podotkl starosta obce, zatímco se díval po provizorní venkovní restauraci s několika kotli, která kvůli hodům vznikla před kulturním domem. Vývařovna byla vymezena páskou a nechyběly ani dvě červené popelnice. „Máme je nejen na odpad, ale i kvůli autům, neboť je zde zatáčka a někteří motoristé nám málem vjížděli do kuchyně," prozradili Deníku Srbští.

| Video: Youtube