Úvodní soutěž tuzemské série parašutistických závodů v přistání na přesnost zaštiťuje tradičně Aeroklub Plzeň Bory spolu s domácím Aeroklubem Staňkov.

"Zejména v sobotu se mohou diváci těšit na téměř nepřetržité seskoky čtyřčlenných družstev parašutistů," láká předseda staňkovského aeroklubu Lubomír Oulík. "Závodní družstva budou vyskakovat z legendárního letounu AN-2 zhruba ve výšce 1000 m nad terénem a jednotliví závodníci se budou postupně snažit trefit na cíl, jehož průměr činí pouhé 2 cm. Cíl je umístěn na molitanovém doskočišti, do 16 cm od samotného cíle doměřuje centimetry elektronické zařízení, do další vzdálenosti 100 cm se již měří ručně."

Lukáš Němeček se svou dcerou Sarah Vivian na Čerchově postavili sněhuláka s pomlázkou.
Čerchov je pod sněhem. Největší zima bude v noci na pátek

Na čistotu provedení seskoku bude dohlížet tým zkušených rozhodčích. Závod sestává v ideálním případě celkem ze 7 kol, tudíž se závodníci během dne vcelku zapotí. Přistání na přesnost, které je královskou disciplínou parašutismu, vyžaduje totiž značné soustředění. Samotné balení padáku, kterému mohou diváci rovněž přihlížet, je značně fyzicky náročné. Vítězem soutěže se stává družstvo, jehož členové nasbírali v součtu nejmenší vzdálenost od cíle.

"Přijďte se v sobotu podívat na letiště do Staňkova na nebe zaplněné padáky, prohlédnout si letadlo Antonov a sledovat, jak zkušení parašutisté zasahují nepatrný cíl. Srdečně vás všechny zveme," zakončil Oulík.

Parašutistická soutěž svojí tradicí zasahuje až do 70. let, kdy ji začal pořádat Aeroklub Staňkov, přesněji místní paraodbor. Po ukončení činnosti parašutistů ve Staňkově nastala dlouhá odmlka i v pořádání této soutěže. Před sedmi lety na skoro již zapomenutou tradici navázal Aeroklub Plzeň Bory a následně po pěti letech pak Aeroklub Plzeň Bory pokračoval již ve spolupráci s Aeroklubem Staňkov.

Česká reprezentantka v běhu na lyžích Kateřina Beroušková obhájila prvenství v anketě Sportovec Domažlicka.
Vítězná Beroušková: Je to příjemné ocenění za dřinu