„Vzniklo to jednoduše. V obchodech si lidé na vše berou mikrotenové sáčky. Jsem už na všechny ty pytlíky alergická. Množí se. Lidé do nich dávají například máslo, lučinu, mražený špenát… Jsou to věci, které už v jednom obalu jsou. Tak jsem si jednou před odchodem na nákup slepila pytlík z papíru a už čtyři týdny s ním nakupuji,“ popsala genezi nápadu Jana Podskalská. Poté přišla s dalším návrhem, který nápad posunul ještě o trochu dál. Pro tvorbu takových sáčků navrhla zrecyklovat staré plakáty.

„Některé dáváme do školky dětem na malování, a některé jsme použily na tvorbu sáčků,“ dodala Podskalská. Eva Cvachovcová, která rovněž pracuje v MKS, se chopila jejich tvorby a výzdoby. „V první várce jich bylo zhruba 50, z té zbyly asi dva či tři sáčky. Druhou várku zájemci rozebrali celou,“ řekla Cvachovcová.

Ta rovněž stojí za výtvarným návrhem loga pro akce s ekologickým nádechem. „Na tyto akce si lidé mohou donést svůj vlastní hrníček, aby tak šetřili životní prostředí od použití plastových kelímků. První akci, na které se to uskutečnilo, byl kinematograf bratří Čadíků, který zde promítal v červenci. Chtěli bychom takových akcí dělat více. U akce by bylo navržené logo, aby bylo patrné, že si návštěvníci mohou donést vlastní hrnky,“ popsala další nápad Jana Podskalská.

Ekologické sáčky ve Kdyni fungují teprve krátce. Přesto zájem o ně roste, hojně jsou využívány například na trhu se zeleninou. Nicméně stále je spousta lidí, kteří o nich neví. „Slyším o tom poprvé, je to dobrý nápad,“ řekla Jitka Andersová z Prapořišť, která by uvítala eko-sáčky přímo na prodejně. Prozatím jsou k vyzvednutí každou středu ve vestibulu MKS Modrá hvězda.

Ilustrační foto
Pachatel ukradl florbalistům i kšiltovku