Na nouzový stav, s ním spojená krizová opatření a nedostatek ochranných pomůcek zareagovali ve Kdyni téměř okamžitě, stejně jako domažličtí skauti, kteří ve stejném okamžiku spouštěli skupinu Chodsko šije roušky.

„Ihned po vyhlášení nouzového stavu jsme sjednali schůzku se všemi řediteli příspěvkových organizací a dalších institucí, kterých se přijatá krizová opatření týkala,“ uvedl starosta Kdyně Oskar Hamrus. S nedostatkem roušek se pak město vypořádalo po svém a skutečně se šilo téměř všude a jak na běžícím páse. Sledovali se návody na šití, rozdělila se práce, někde se látky na roušky stříhali, jiné ruce je žehlili. „Kromě úřadů se do šití zapojilo neuvěřitelné množství dobrovolníků z řad občanů – seniorů, maminek na mateřské i zaměstnanci, kteří momentálně pracují z domova,“ pokračoval Hamrus.

Zámek v Horšovském Týně
Co se děje na hradě a zámku Horšovský Týn: první část rozhovoru s kastelánem

„Kamarádka nám zalamininovala střih na roušky a vím, že si lidé půjčovali mezi sebou i šicí stroje,“ doplnila Jana Podskalská k dobrovolnému šití roušek ve Kdyni.

Našilo se stovky roušek, sháněly se látky, v jednu chvíli došly gumičky. V průběhu dobrovolničení pak přišla pomoc i od místní Vietnamské komunity.

Roušky se pak z radnice distribuovaly nejdříve k nejohroženějším skupinám obyvatel a na místa, kde byl těchto prostředků nedostatek. Vlastními silami tak vybavili domov seniorů, pečovatelky, poštovní doručovatelky, prodavačky a i mnohé občany z řad seniorů. Roušky se dostali ale i do hasičských zbrojnic nejen ve Kdyni, ale například také v Hluboké.

Vedení radnice dále uvedlo, že roušky dodávali do místní lékárny, kde byli dle potřeby občanů volně k vyzvednutí, nicméně dodání roušky probíhalo i přímo do poštovních schránek. Tam je našli obyvatelé sídlišť nebo spádových obcí. Pomoc z města přišla i v podobě zajištění nákupů pro seniory či chronicky nemocné osoby. Službu zajistili ve spolupráci s pečovatelskou službou „Doma ve Kdyni – centrum sociálních služeb“, přičemž pro službu byli vyčleněni dva zaměstnanci. „V případě zájmu a vyšší poptávky jsme připraveni tuto službu kapacitně rozšířit,“ doplnil starosta města.

Stále ale platí omezit osobní kontakt na městském úřadě na co nejnižší míru. Preferuje se elektronická komunikace, proto vedení radnice připravilo potřebné dokumenty a formuláře ke stažení na webové stránky města. Lze je ale podat i osobně na podatelně v úředních hodinách.

Od Velikonoc navíc denně probíhá pravidelná dezinfekce exponovaných míst nejen ve Kdyni, ale i na Podzámčí. O to starají kdyňští dobrovolní hasiči, kteří s kanystrem na zádech a v ochranném obleku vychází do ulic dvakrát denně.