Celkem šest kamenů s pamětními destičkami bude rozmístěno po Holýšově v místech, kde za II. světové války stály pracovní a zajatecké tábory.

Sedmý, hlavní pamětní kámen pak bude umístěn u bývalé muniční továrny Metallwerke Holleischen nedaleko křižovatky ulic Jiráskova třída a třída 1. máje. Bude připomínat nucenou práci všech pracovníků této továrny. Uvádí se, že v muniční továrně pracovalo 5 990 lidí, což je přibližně o tisíc lidí více, než má Holýšov dnes obyvatel.

„Rozmístěním těchto kamenů vznikne krátká naučná stezka, která připomene jednotlivé pracovní a zajatecké tábory v Holýšově," popsal ředitel Domu dějin Holýšovska Josef Hais s tím, že podrobnosti o jednotlivých táborech se zájemci dozvědí na internetových stránkách Domu dějin Holýšovska nebo z připravovaného letáku, který bude sloužit jako malý průvodce po zmíněných místech.

Umístění kamenů je společný projekt, který u příležitosti 70. výročí konce II. světové války připravily Město Holýšov, Dům dějin Holýšovska a společnost EvoBus, která celý projekt iniciovala a finančně zajistila.

„Velký podíl na přípravě projektu má ekonomický ředitel firmy EvoBus Johannes Heidecker," podotkl Hais.

Pamětní místa budou otevřena ve čtvrtek 7. května, kdy bude slavnostně přestřižena páska u hlavního kamene.

„Symbolické otevření těchto míst provedou během návštěvy Holýšova veteráni II. světové války z Belgie, kteří se před sedmdesáti lety podíleli na osvobozování Holýšova," zakončil Hais.

Význam kamenů

1. kámen připomíná muniční továrnu Metallwerke Holleischen, která využívala lidskou práci
2. kámen připomíná Tábor chorvatských válečných zajatců
3. kámen připomíná Pracovní tábor pro německé ženy
4. kámen připomíná Italský zajatecký tábor
5. kámen připomíná Francouzský a ruský zajatecký tábor
6. kámen připomíná Pracovní tábor DAF-Deutsche Arbeitsfront
7. kámen připomíná Pracovní tábor pro totálně nasazené z Protektorátu Čechy a Morava.