S povděkem přijali v posledních dnech ochlazení pracovníci firmy, která staví v Srbech na Horšovskotýnsku nové chodníky. Mají na dílo stanovenou dobu a nechtěli ztratit jediný den.

„Chvílemi mi jich bylo až líto, v jakém vedru pracovali," říká starosta obce Jiří Šimek.

V Srbech v minulosti sice nějaké chodníky měli, ty však vzaly za své během rekonstrukce kanalizace v předchozích letech.

„V podstatě se tedy jedná o opravu původních chodníků. Loni jsme v této části obce opravovali kanalizaci, takže jsme je museli nechat rozkopat. Místa tehdejších výkopů jsme nechali rok takzvaně sednout, nyní děláme finální úpravy, aby to bylo hezčí," vysvětluje starosta.

Malá obec Srby, která vykonává správu i pro sousední vísky Polžice, Mednou, Roudnou a Vítání, nemá rozhodně peněz nazbyt. Pokud je to možné, snaží se žádat o dotace. Pro tentokrát však musí investici do chodníků uhradit sama.

„Chodníky by nás měly stát necelý půl milion korun. Víceméně vše platíme tentokrát ze svého, protože jsme nesehnali žádnou dotaci. V podstatě – protože se jedná o uvedení do původního stavu – výměnu obrub a povrchu chodníku, nenašli jsme žádný vhodný dotační titul, který by byl pro tyto práce vypsán," vysvětluje Šimek.

Po nových chodnících budou v Srbech chodit již o těchto prázdninách.

„Myslím si, že pokud to takhle půjde dál, budou hotoví za dva týdny," zakončil srbský starosta.