A záměr se vydařil, v sobotní mrazivý, avšak slunečný den Srby ožily. Tři kotle na ohřev vody – známé brutary – stály v sobotu vyrovnané jako vojáci na návsi před kulturním domem. Po loňské premiéře, kterou místní vyzkoušeli jako nultý ročník zabijačkových hodů, se letos rozhodli akci zopakovat. Každý příchozí poté, co vhodil do kasičky stokorunu, dostal na ruku razítko s obrázkem prasátka. Následně už mohl hodovat, co hrdlo ráčilo. K ochutnání byly jako první škvarky a smažák, později k nim přibyly ovar, jitrnice, prejt, tlačenky a zabijačková polévka, jíž v Srbech nikdo neřekl jinak než prdelačka.

Po čuníkovi, který dodýchal v pátek kolem 17. hodiny a Srbští ho nechali do soboty odležet, zbyly večer jen kosti. Nic na tom nezměnil fakt, že ´makáči´ nastupovali do práce v sobotu o šesté ranní, kdy rtuť teploměru spadla na třináct stupňů pod nulou. Mrazivý začátek hodů jim vynahradilo celý den svítící slunce. Na snímku hlavní aktéři hodů – starosta obce Jiří Šimek a stvořitel všech dobrot Jiří Vondraš. Oba měli další čtyři hlavní pomocníky, ale těch, kteří neváhali přiložit ruku k dílu, bylo daleko více.

Hlavní aktér

„Vepřík měl asi 120 kilogramů. Na porážku šel v pátek, když jsme ho ukládali do ´kolíbky´, byly mínus tři stupně, dnes ráno, když jsme začali všechno připravovat, to bylo daleko horší. Nebylo to ono, ale viděli jsme, že se shora na nás začalo pěkně smát sluníčko, takže jsme se zaradovali,“ uvedl Deníku hlavní strůjce obecních vepřových hodů, starosta obce Jiří Šimek.

Mezi stoly se zabijačkovými pochoutkami nechyběla ani zbrusu nová kronika.

„Chceme, aby po nás něco zůstalo, takže jsme zakoupili i kroniku. Dnes sesbírané podpisy účastníků zabijačky doplníme fotografiemi a případně články,“ vysvětlil starosta.

O návštěvníky nebyla nouze

V Srbech ten den mohli všichni příchozí ochutnat klasické zabijačkové dobroty, na závěr nechyběly steaky. Větší část příprav měl na starosti nejdůležitější člen týmu Jiří Vondraš.

„Zabijačky už dělám řadu let, ani nevím, kolik to bylo prasat. nejsem sice vyučený řezník, ale život mne naučil,“ smál se Vondraš, který od práce a našeho hovoru uděloval příkazy svým pomocníkům. Jediné, na co si nenechal sáhnout, bylo míchání a ochucování směsí pro jednotlivé výrobky.

Do Srb ten den zavítali lidé z širokého okolí.

„Naši myslivci pozvali své přátele z Újezda u Domažlic, ale jinak tu byli lidé z Bělé, Horšovského Týna, Semošic a řady dalších míst,“ upřesnil Deníku Petr Hrubý.

Řada lidí si zabijačkové výrobky vychutnala přímo na návsi, ale byli i tací, kteří si je odváželi do svých domovů. Na spokojeně baštících lidech bylo vidět, že jim chutná. A to byla největší odměna pro ty, kteří vše nejen pro občany Srb, ale i příchozí, připravili.

Tak zase příští rok

Akci chtějí v Srbech zavést jako tradiční, a proto hodům dokonce opatřili i vlastní kroniku, kam se všichni účastníci podepsali. Hody se vydařily a na jejich druhý ročník si musíme počkat do února 2012. Srbští však letos ještě plánují další celoobecní akci, jíž bude opékání býčka.